Novák Katalin

Novák Katalin: ez a program bevált

Novák Katalin: ez a program bevált

Ha a nemzeti konzultáción az emberek megerősítik szükségességét, lesz olyan támogatás, amely kifejezetten a fiatalok életkezdését segíti. Ezt mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. Arról is beszélt, hogy a 15 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsön bevált.

Novák Katalin elmondta, rákérdeznek arra, egyetértenek-e azzal az emberek, hogy nagyon nehéz önállóan elindulni, ekkor van szükség támogatásra, kezdőtőkére. Ha ebben megerősítést kapnak, meg kell találni a támogatás módját – szögezte le.

Az államtitkár kedden jelentette be, hogy még az idén,

december 1-jével megnyílik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsön igénylésének lehetősége a kétgyermekes családok számára.

Közölte azt is, hogy a háromgyerekes családok ugyancsak december 1-jétől igényelhetik az 5 millió forinttal megemelt, összesen 15 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt.

Novák Katalin ennek kapcsán az M1-en elmondta, ez a program bevált. Csaknem 400 000 emberen tudtak segíteni mostanáig, és sok az érdeklődő.

Arról is beszélt, hogy jelenleg valaki vagy ápolási díjat vagy családtámogatást kap, amelyik a nagyobb összeg. Ha a parlament megszavazza az ezzel kapcsolatos módosítást, akkor a gyermekek otthoni ápolása után mindenki egységesen 100 000 forintot fog kapni. Ha pedig van a családban még egy gyermek, utána megkapja a családtámogatást.

A gyermekek otthongondozási díja (gyod) összegét 2022-ig – további három lépésben – az akkori minimálbér összegére emelik. Emellett 2022-ig – szintén több lépésben – összesen 30 százalékkal emelik azoknak a támogatását is, akik nem gyermekeikről, hanem más hozzátartozójukról gondoskodnak.

Kapcsolódó cikkek