Magyar Zoltán: vonuljon ki az agrárkamarából a politika

Magyar Zoltán: vonuljon ki az agrárkamarából a politika

Az agrárkamarai rendszer átalakítását, kormányzattól függetlenné tételét sürgette szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke, aki szerint az agrárkamarát átszövi a politika.

Az ellenzéki politikus azt mondta, egyenlőségjelet lehet tenni a Fidesz és a kamara között, mivel 17 megyei kamara vezetője tartozik a kormánypárthoz. Hozzátette, ebben a rendszerben a most tárgyalt földforgalmi “salátatörvény” elfogadása után

a Fidesz döntheti el, hogy ki, kinek és mennyiért adhatja el saját termőföldtulajdonát, az önkormányzatnak vagy bíróságnak nem lesz beleszólása az ügymenetbe.

Magyar Zoltán emlékeztetett, az eredeti tervek szerint vétójoggal rendelkező helyi földbizottságok bírálták volna el az adásvételeket, ami “életképes, támogatható koncepció”, végül azonban a kamara égisze alatt alakultak meg ezek a csoportok. Az ellenzéki politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a kamara az agrár-érdekképviselet helyett gyakorlatilag átvette a szaktárca törvényelőkészítési funkcióját is. Olyan kamarát nevezett kívánatosnak, amelyik “nem szól bele ennyire durván a piaci folyamatokba”.

Kapcsolódó cikkek