Kovács Balázs: Zugló gazdálkodása ezer sebből vérzik

Kovács Balázs: Zugló gazdálkodása ezer sebből vérzik

Ezt mondta a Fidesz-KDNP XIV. kerületi önkormányzati képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Kijelentette, a polgármester “egyre nagyobb káoszba lavírozza magát”, miközben továbbra sem tett semmit a napi egymillió forintos kárt okozó zuglói parkolási szerződések felmondása ügyében.

Hozzátette, csütörtökön szembesültek vele, hogy az önkormányzat tavalyi bevételei 3,5 milliárd forinttal, a parkolási bevételek 338 millió forinttal maradtak el a tervezettől, a bérleti díjakból pedig több mint egymilliárd forintos kintlévősége van az önkormányzatnak.

“Még a kerületi jegyző is azt mondta a 2019. évi zuglói költségvetésről, hogy sanyarú, egy alföldi közepes mezővárosban is jobb az óvodák, bölcsődék és egészségügyi ellátórendszer helyzete, mint amit Zugló önkormányzata meg tud engedni magának”

– fogalmazott.

Szerinte Zugló rossz pénzügyi helyzetének egy oka van:

“Karácsony Gergely alkalmatlan Zugló vezetésére, egyszerűen képtelen vezetni és üzemeltetni ezt a kerületet”

– hangoztatta Kovács Balázs.

A politikus hozzátette: “számos kifizetetlen számla tornyosul” a polgármesteri hivatalban, tagdíjakat, jogi szerződések díját sem fizették ki, de nem fizették ki egy olyan beruházás tervezői díját sem, amit két hónapja a polgármester átadott. Jelezte, információjuk szerint az egyik szállító a bíróságnál kezdeményezte az adósságrendezési eljárás megindítását.

“Ha elindul, Zuglóval szemben a hivatalos csődeljárás kezdetét veszi”

– fogalmazott, rámutatva: fővárosi kerülettel szemben még soha nem kezdeményeztek adósságrendezési eljárást, az olyan, mint gazdasági társaságoknál a csődeljárás, és gyakorlatilag “gyámság alá veszik a zuglói költségvetést”.

Kovács Balázs tájékoztatása szerint a zuglói önkormányzat a saját cégeit sem fizeti ki,

a Zuglói Városüzemeltető Zrt.-nek több mint félmilliárddal tartozik az önkormányzat, a Zuglói Filharmónia Nonprofit Kft.-nek pedig olyan sok adóssága gyűlt össze, hogy a könyvvizsgáló korlátozó záradékkal látta el a cég tavalyi beszámolóját.

Arra a kérdésre, hány cég felé tartozik az önkormányzat, a politikus azt mondta, három hete közérdekű adatigényléssel fordult a polgármesterhez az ügyben, de a mai napig nem kapott választ. A normális kerületi gazdálkodás lényege a naprakész nyilvántartás a követelésekről és kintlévőségekről, és úgy sejtik,

“komoly problémákat akar a titkolózással elfedni a polgármester”

– tette hozzá.

Kovács Balázs kiemelte,a mostani zuglói vezetésben nem látnak garanciát arra, hogy menedzselni tudná Zugló gazdálkodását.

Kapcsolódó cikkek