Kásler Miklós

Kásler Miklós: a kórházak fejlesztése központi kérdés

Kásler Miklós: a kórházak fejlesztése központi kérdés

A magyar kórházak fejlesztése központi és döntő kérdés, ennek jegyében 4,5 milliárd forint keretösszegben szereztek be 722 altató- és lélegeztetőgépet. Ezt mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.
Kásler Miklós elmondta, a készülékekből 18 jutott az Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe (GOKI) 130 millió forint értékben.

A miniszter az intézetben tartott sajtótájékoztatón kitért arra, hogy elkezdődött az új egészségkultúra kialakítása, aminek alapja az öt nemzeti program, és a megvalósítást segítő az országos intézetek.

“Az országos intézetek magas szakmai hátteret és felkészültséget biztosítanak, és ebbe a körbe tartozik a GOKI is, amely a ‘múlt év turbulens viszonyai után’ határozottan megerősödött, és betölti egy országos intézettől elvárhatókat a diagnosztikától a rehabilitációig”

– mondta Kásler Miklós.

Hozzátette, a számok is a szakmai munkát igazolják, hiszen a nyitott szívműtétek száma 15 százalékkal, a minimál invazív műtétek száma 3,5-szörösére nőtt, és ezen beavatkozások aránya az összes nyitott szívműtétet tekintve 28 százalék lett, míg a reoperációk aránya 2,7-szer lett kevesebb. Ezek az eredmények már megegyeznek a nagy külföldi centrumok eredményeivel.

Kásler Miklós beszélt arról is, hasonlóan az onkológiai ellátásban kiépült struktúrához, körvonalazódik egy hasonló hálózat a kardiológiai ellátásban is nyolc regionális centrummal.

Andréka Péter, a GOKI főigazgatója azt mondta, büszke, hogy ezt az intézetet vezetheti, de kiemelte, az ellátás mindig egy felkészült csapat érdeme. Mint mondta, az eddig ellátási területek mellett megjelent a megelőzés, és a GOKI orvosai hátrányos helyzetű településeken végeznek lakossági szűréseket.

“Augusztusban 827 embert vizsgáltak meg, és 270-nél találtak valamilyen kardiológiai elváltozást”

– tette hozzá.

A főigazgató kiemelte, azonban egy országos intézet nem dolgozhat a 21. században 21. századi orvosi eszközök nélkül, így az amortizálódó gépeket magas színvonalú eszközökkel kell pótolni.

A GOKI az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál pályázott altató- és lélegeztetőgép-beszerzésre. Az intézethez így hét altatógép és 11 lélegeztetőgép került.

Kapcsolódó cikkek