fotó: pixabay.com

Húszszázalékos fizetésemelést szavazott meg magának egy képviselőtestület

Húszszázalékos fizetésemelést szavazott meg magának egy képviselőtestület

Pesterzsébeten az MSZP és a DK első intézkedésként húsz százalékkal megemelte az önkormányzati képviselők bérét, illetve az ellenzéki érdekszövetségből azonnal kihátráló Momentum Mozgalom helyére álló Jobbikot városházi pozíciókhoz juttatta. Zuglóban Horváth Csaba MSZP-s polgármester az önkormányzat hétfői alakuló ülésén számos döntési jogkört vonna magához. Ezt írja hétfői számában a Magyar Nemzet.

Pesterzsébeten a képviselő-testület baloldali többsége a múlt csütörtöki alakuló ülésen húszszázalékos fizetésemelést szavazott meg magának, amivel a képviselők bruttó bére 411 ezer forintra nőtt. A lapnak nyilatkozó Fidesz-KDNP-képviselők elhatárolódtak az ellenzékiek által hozott döntéstől, és hangsúlyozták, hogy az eredetileg 5, 10, illetve 15 százalékos emelésekről készített javaslatokat módosította felfelé a baloldal. Az MSZP és a DK az LMP, a Párbeszéd és a Jobbik képviselőinek a támogatásával tudta felsrófolni a béremelést.

“Cserébe a Párbeszéd négy, az LMP három, a Jobbik két külsős bizottsági helyet kapott, plusz a Jobbikot még egy tanácsnoki pozícióval is kifizették”

fogalmaz a lap.

A XX. kerületi ellenzéki érdekszövetségben a Jobbik a Momentum Mozgalom helyét is átvette.

“Azt tapasztaltuk, hogy a partneri viszony a választásokat követően megbomlott. Az MSZP és a DK hatalomgyakorlási stílusát a Momentum Mozgalom nem tudja magáévá tenni, így az önkormányzat közös irányításának nem láttuk érdemi lehetőségét, a felkínált bizottsági elnöki tisztségeket nem vállaltuk el”

– írta a Momentum helyi szervezetének közösségi oldalán Somodi Klára és Szőnyi Attila önkormányzati képviselő.

Zuglóban Horváth Csaba szocialista politikus első polgármesteri ténykedéseként további jogköröket akar magához vonni – írja a lap, idézve az Átlátszót, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy az MSZP-s városvezető előterjesztésével a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatát úgy módosítaná, hogy polgármesterként egy személyben döntést hozhatna szinte bármely ügyben, ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti. Egy salátarendelet értelmében pedig a közpénzek felhasználásáról és az ingatlanvagyon értékesítéséről is szélesebb körben dönthetne.

“Egyetlen olyan hatáskörről sem tudok, ami többletként lenne megfogalmazva a korábbi szmsz-hez képest. Nekem ez nem tűnt fel”

– reagált Horváth az egyik nagy portálnak, majd hozzátette, a jegyzőnek azt a felkérést adta, hogy egy egységes szerkezetű szabályzatot készítsen.