Hohn Krisztina: le kell fektetni a rokkantsági ellátás szabályait

Hohn Krisztina: le kell fektetni a rokkantsági ellátás szabályait

Az LMP határozati javaslatot terjesztett a parlament elé, amelyben arra kéri a kormányt: fektesse le a rokkantsági ellátás jogosultságának szabályait, az előírások megalkotásába pedig vonja be az érintett civil és szakmai szervezeteket.

Hohn Krisztina, az ellenzéki párt országgyűlési frakciójának tagja pénteki online sajtótájékoztatóján szorgalmazta: mindenki, aki kiszorult a korábbi rokkantsági ellátásból, kapja meg azt az egyszeri, 500 000 forintos juttatást, amiről a juttatás felülvizsgálata miatti alkotmánybírósági elmarasztaló határozat okán döntött az Országgyűlés a közelmúltban.

Az ellenzéki politikus felidézte, az Orbán-kormány 2011-ben döntött úgy, hogy – mint mondta – a kiadások csökkentése érdekében felülvizsgálja a rokkantellátást. Ezután sokan veszítették el a juttatást vagy annak egy részét.

Az Alkotmánybíróság azonban ezt felülbírálta, és úgy ítélte meg, 2019. március végéig új jogszabályt kell alkotni a kérdésben. Ez a határidőig nem történt meg, csupán nemrég alkotott jogszabályt a Ház arról, hogy egyszeri, 500 000 forintot kell fizetni az érintetteknek.

“Ezt az LMP megszavazta, most pedig azt kéri az LMP, hogy mindenki kapja meg az összeget: az is, aki kéri a felülvizsgálatot, és az is, aki lemond arról”

– mondta Hohn Krisztina

Kapcsolódó cikkek