„Felelős állattartást!”

„Felelős állattartást!”

Kislány öleli a kutyusát

A párt szerint a jogalkotás és a jogalkalmazás egységére, következetes kormányzati munkára lenne szükség ahhoz, hogy a minket körülvevő élővilágra, természeti környezetünkre az egész társadalom megőrzendő értékként tekintsen.

Kisfiú és kislány az állataikkal egy padon

A mai napon, Assisi Szent Ferenc emléknapján világszerte az állatok világnapját ünneplik. Idehaza változatlanul hiányzik a felelős állattartás kultúrája és hagyománya. Az LMP örömmel látná, ha a változáshoz szükséges ismeretek megjelennének a közoktatás tananyagában. Olyan országban szeretnénk élni, ahol a természet, a vadon élő és a társunkul szegődött állatok tisztelete magától értetődő, és ahol a kormányzat vezetői nem a sajátosan értelmezett “vadászat becsületét”, hanem az élőhely- és állatvédelmet, az állatok jogainak biztosítását, az élővilágot csupán gazdasági erőforrásként kezelő szemlélet megváltoztatását tekintenék kiemelt kormányzati feladatnak.

A kormány a törvényhozási lavinában számos, az állat- és természetvédelmet érintő jogszabályt is módosít, amelyekből hiányzik az összhang, természeti tőkénk megőrzésének célja. Az állatvédelmi törvény aktuális módosítása, vagy a tojást előállító haszonállataink számára kevesebb szenvedést okozó tyúkketrecek bevezetése fokozott terheket ró a hatóságokra, miközben a kormány folyamatosan gyengíti azokat.

Kismacskák egy virágtartóban

Az állatvédelemben a jelentős eredményeket elérő civil szervezeteket ellehetetleníti, a természeti tőkénk kezeléséért felelős nemzeti parkokat pedig finanszírozási válságba taszítja. Közben nem került le a napirendről a vadászható fajok listájának jelentős bővítése sem: egyes kormánykörök szándékai szerint olyan védett emlős- és madárfajok válnának lőhetővé, amelyekre jóérzésű vadászember soha nem emelne fegyvert. 

Az LMP szerint az állat és természetvédelem végképp nem az a terület, ahol a kormány egymagában, hatalmi szóval, a civil társadalom és az állattartók feje fölött eredményeket tudna elérni. Érdemi szakmai és társadalmi egyeztetést, értelmes és betartható szabályozást szeretnénk, lehetőség szerint úgy, hogy az állam figyelme nem csak a jogszabályok megalkotására, hanem az előírások betartatására és a szemléletformálásra is kiterjed. Enélkül a körülöttünk élő állatok – az évenként visszatérő ünnepük ellenére – változatlanul jogfosztottak maradnak.

Kapcsolódó cikkek