"Elégtétel a brüsszeli a döntés"

"Elégtétel a brüsszeli a döntés"

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elégtételnek tartja, hogy Brüsszelben az ország elleni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolták a Pénzügyminiszterek Tanácsának. Ezt a kisebbik kormánypárt közölte szerdán az MTI-vel.

Mint a közleményében írták, az Európai Bizottság jelentése ezzel elismerte, hogy Magyarország jobban teljesít, a “bizottság végre magába szállt” és hivatalosan is elismerte a magyar családok, a gazdaság és a kormány teljesítményét. Kiemelték, Magyarország a Gyurcsány és a Bajnai kormányok csődje következtében csaknem 9 évig szenvedte az eljárás következményeit, a vállalati hitelezést lebénította a magas kamat, “a magas árfolyam devizahiteles családok százezreit kínozta meg”, a katasztrofális mértékű eladósodás az ország szuverenitásának elvesztésével fenyegetett – sorolták. Kifejtették, Magyarországon most százezerrel több ember dolgozik, mint 3 éve, miközben a munkahelyvédelmi akcióval több, mint hatszázezer dolgozót sikerült megvédeni. A magyar vállalatok túlélték az előző kormányok dilettantizmusát, képesek voltak növelni az exportot és a külföldi cégeknek történő beszállítást. A KDNP szerint a magyar kkv-k példamutatóan gazdálkodtak a válság közepette.  

A kisebbik kormánypárt rámutatott, tartósan 3 százalék alatti a hiány Bajnai kormányának 9 százaléka helyett, 4,5 százalékkal rekord alacsony a jegybanki alapkamat a Gyurcsány-időszak 9 százaléka helyett, az ország-kockázati felár rekordszintjére csökkent az előző kormányok idején tapasztalt csúcsmagassága helyett. Tavaly a GDP-hez viszonyítva Magyarországra érkezett a legtöbb működő tőke, és a deficit-eljárás megszüntetésével most már az Európai Bizottság is igazolta, hogy Magyarország sikeres a válságkezelésben – sorolták a gazdasági eredményeket. Az Európai Bizottság szerdán öt tagország, köztük Magyarország esetében javasolta az uniós tagállami kormányokat képviselő Tanácsnak, hogy szüntesse meg a túlzott mértékű költségvetési hiány miatt ellenük folyó eljárást. Magyarország mellett Lettország, Litvánia, Olaszország és Románia szabadulhat a túlzottdeficit-eljárást alól.

Kapcsolódó cikkek