Czomba Sándor: a kormány megvédte a munkahelyeket, cél az aktivitás növelése

Czomba Sándor: a kormány megvédte a munkahelyeket, cél az aktivitás növelése

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján idén januárban a foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, Magyarországon 4,7 millióan dolgoztak az év első hónapjában. Ezt emelte ki a legfrissebb statisztikai jelentésből a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az eredményeket értékelve közleményében kiemelte, a nemzeti kormány sikerrel védte meg a magyar munkahelyeket és a családokat, miközben a Gyurcsány-korszakhoz képest 1 millióval dolgoznak többen.

2024-ben a kormány legfőbb célja, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést és dinamikus 4 százalék körüli GDP bővülést érjen el, amelynek érdekében a fogyasztás helyreállítása és a beruházások 25 százalékos szint felett tartása mellett a hazai, 300 ezer főre tehető munkaerő-tartalék mozgósításával tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást. Az államtitkár kiemelte, a kormány célja, hogy a 15-64 éves korosztály aktivitási rátája a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra emelkedjen. Ennek elérését támogatja, hogy a kormány a GINOP Plusz programon keresztül 460 milliárd forintot biztosít az aktivitás, ezen keresztül a foglalkoztatás növelése érdekében.

“A Nemzetgazdasági Minisztérium célja, hogy ezek a források minél előbb a gazdaságba kerüljenek, ezért márciusban indul a 70 milliárd forintos keretösszegű munkahelyi képzéseket támogató program, áprilistól pedig a 200 milliárd forintos keretösszegű, 30 év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz program”

– erősítette meg Czomba Sándor.

Kapcsolódó cikkek