Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselõje, a párt árnyék-miniszterelnöke (elöl, k) és az árnyékkormánya tagjai a budapesti Off Kultúrszövõgyár Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 19-én. A felsõ sorban: Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, a vidéki önkormányzatokért felelõs fõtanácsadó, Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester, önkormányzati árnyékminiszter, Oláh Lajos parlamenti képviselõ, környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter, Gy. Németh Erzsébet, a DK alelnöke, szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter, Varju László, a párt alelnöke, energia- és rezsiügyi árnyékminiszter, Dávid Ferenc, a DK országgyûlési képviselõje, gazdasági árnyékminiszter, Benedek Szilveszter, a Veszprém megyei közgyûlésben dolgozó képviselõ, mezõgazdasági árnyékminiszter, Kálmán Olga parlamenti képviselõ, az árnyékkormány szóvivõje (b-j). Az alsó sorban: Komáromi Zoltán országgyûlési képviselõ, egészségügyi árnyékminiszter, Mustó Géza, a X. kerület rendvédelemért, közbiztonságért felelõs alpolgármestere, az árnyékormány belügyminisztere, Rónai Sándor, a DK EP-képviselõje, árnyék-külügyminiszter, Molnár Csaba, a DK ügyvezetõ alelnöke, árnyék-kancelláriaminiszter, Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminiszter, Arató Gergely parlamenti képviselõ, a kormányprogramért felelõs árnyékminiszter és Kordás László bér- és munkaügyi árnyékminiszter (b-j), fotó: Kovács Anikó/MTI

Az Árnyékkormánynak sem tetszik az új nyugdíjemelés

Az Árnyékkormánynak sem tetszik az új nyugdíjemelés

Szerintük Orbán Viktor "lesöpörte az asztalról a nyugdíjas-érdekképviseletek kéréseit - Egyszeri százezer forintos támogatásra és a visszamenőleges nyugdíjemelés kifizetésére van szükség".

“Orbán Viktor pénteken beismerte, hogy cserben hagyta a magyar nyugdíjasokat a megélhetési válság kellős közepén. Ugyanis lesöpört az asztalról a legnagyobb magyar nyugdíjas-érdekképviselet, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa és az Árnyékkormány három közös javaslata közül kettőt: az idén novemberi 10 százalékos, visszamenőleges nyugdíjemelést, továbbá az egyszeri, 100 000 forintos támogatás kifizetését.

Az Árnyékkormány szerint a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsával közös javaslatok közül csak a januári nyugdíjemelés látszik teljesülni, de ezen felül azonnali, egyszeri 100 000 forintos támogatás kifizetésére van szükség a havi 142 000 forintnál kisebb nyugdíjak esetében.

Az ennél magasabb nyugdíjaknál pedig sávosan csökkenő, egyszeri támogatás kifizetése szükséges a nyugdíjasoknak. Továbbá az idén novemberi 10 százalékos, visszamenőleges nyugdíjemelés kifizetése is elengedhetetlen. Csak ezek az intézkedések enyhíthetik a történelmi élelmiszerdrágulás és a hétszeres gázáremelés hatásait. Azonban az Orbán-kormányt valójában nem érdeklik a nyugdíjasok nehézségei, ezért az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy kikerüljön a megélhetési válságból” – fogalmazott Gy. Németh Erzsébet, szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter.

Kapcsolódó cikkek