"Állítsanak fel egy korrupcióellenes ügyészséget!"

"Állítsanak fel egy korrupcióellenes ügyészséget!"

Tordai BenceA Párbeszéd Magyarországért (PM) korrupcióellenes ügyészség felállítását sürgeti.

A PM szóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a párt hamarosan újra benyújtja a témában készített javaslatát. Tordai Bence többek között a Transparency International Magyarország (TI) jelentésére hivatkozott, amelyik szerint az európai uniós projekteket rendszeresen túlárazzák, az pedig, hogy a pályázati pénzeket el kell költeni, korrupciót okozhat. A politikus a hvg.hu hírére is kitért, amely szerint a Lázár János vezette Miniszterelnökség két nappal azelőtt adott fel ötmilliárdos tanácsadói pályázatot, hogy az új közbeszerzési törvény életbe lépett volna.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a civil szervezetek felmérése szerint a közbeszerzések kilencven százaléka túlárazott, az állami és uniós pénzek mintegy negyedét “zsebre teszik, a pályázatok körülbelül fele már a kiírás pillanatában gyanús.
 Tordai Bence azt mondta, hogy az általuk javasolt korrupcióellenes ügyészség egy civil ellenőrző bizottságot is magában foglalna, amelyben a tudományos kutatók és a nemzetközileg jegyzett civil szervezetek képviselői kapnának helyet.

Kapcsolódó cikkek