A baloldalt bírálta Gyurcsány Ferenc

A baloldalt bírálta Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke beszédet mond pártja alternatív tanévnyitó rendezvényén az Emberi Erőforrások Minisztériuma épületénél 2013. szeptember 1-jén, fotó: Kovács Attila/MTIAlternatív tanévnyitó rendezvényt tartott a Demokratikus Koalíció vasárnap a fővárosban. Gyurcsány Ferenc DK-elnök nem csak a kormány oktatáspolitikáját bírálta, arról is beszélt, senki sem próbálhatja kiszorítani pártját a demokratikus oldal képviseletéből.

A volt miniszterelnök az Emberi Erőforrások Minisztériuma épületénél, nagyjából kétszáz ember előtt azt mondta, senkinek sincs joga felosztani egymás közt a demokratikus ellenzéket, hiszen az a cél, hogy minél többen legyenek, akik a kormányváltásra szavaznak. Hozzátette, a választási együttműködésről szóló tárgyalásokon semmit sem kér majd, hanem érvényesíti, amije van.     Véleménye szerint ott a helye a parlamentben annak a gondolatnak, amelyet pártja képvisel. Azt mondta, a DK egyedüliként folytat tisztességes, polgári, szabadelvű, balközép politikát, kompromisszum nélkül. Az MSZP “tapsikol” válaszul arra, hogy a kormány ajánlatot tesz a Dunaferr megvásárlására, az Együtt-PM politikusainak nyilatkozatai Hugo Chávez politikáját tükrözik olykor – mondta, megjegyezve, a DK az egyetlen, amely azt kérdezi, miért akar államosítani a kormány egy évente 30 milliárd forint veszteséget termelő céget, és ellenzi ezt. 

Gyurcsány Ferenc arra nem tért ki részletesen, milyen megállapodást tart elképzelhetőnek az MSZP-vel, de jelezte, célja, hogy a DK önállóan tudja képviselni politikáját a törvényhozásban, és ebből nem enged 2-3 mandátumért. Beszélt arról, úgy látja, nemcsak a jobb-, hanem a baloldalon is sokakat zavar a személye, vannak, akik kétfrontos harcot akarnak vívni: Orbán Viktor mellett őt is támadják, de nem fognak sikerrel járni. Szerinte a “gyurcsányozás” csak arra szolgál, hogy “ne kelljen bevenniük az esti nyugtatót”. A DK elnöke azt mondta, az Orbán-kormány engedelmes, szolgalelkű fiatalokat akar nevelni, a “letűnt keresztény-konzervatív világ ocsmány egyenruháját” adja rájuk, noha a fiatal kor lényege megkérdőjelezni a felnőttek igazságát és megtanulni kérdezni. A fiatalok jól teszik, ha “elzavarják a francba” azokat – akár az ilyen tanárokat -, akik csak az saját maguk részéről elmondottakat akarják visszahallani tőlük – mondta. A pedagógusoknak azt üzente, nem kívánja, hogy fellázadjanak, de jövő tavasszal, a választáson elégtételt vehetnek az őket ért sérelmekért, csak “szavazzanak a szabadságra”. 

Niedermüller Péter, a DK alelnöke arról beszélt, a kormány oktatási reformja két évtized munkáját rombolta le, s ez Orbán Viktor felelőssége, mivel az átalakítás – amelyet a Fidesz oktatáspolitikusainak egy része is ellenzett – az ő akaratát tükrözi. Véleménye szerint az iskolák államosítása sem szolgál mást, mint a kormányzati ideológia terjesztését. A pedagógusbér-emelésről azt mondta, a vártnál kisebb mértékű, csaknem ötezer tanár fizetése csökkenni fog, a többieknek pedig a több pénzért többet kell dolgozniuk, ezt pedig nem lehet béremelésnek hívni. Trencsényi László, a Hálózat a Tanszabadságért képviseletében Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkárt “fordított Kőműves Kelemennének” nevezte, aki még saját építményét sem tudta felépíteni. Azt mondta: az, hogy sok helyen nem sikerült kinevezni az iskolaigazgatót, illetve hogy nyolcvanezer szülő nem fizette ki időben a tankönyvek árát, azt mutatja, az iskolarendszer “beomlik”.  

Gréczy Zsolt, aki vasárnaptól a DK szóvivője, a délután fél hatkor befejeződő rendezvény végén közölte, a párt aktivistái reggelig az erőforrás-minisztérium Akadémia utcai épülete előtt maradnak, ott virrasztva megvárják Balog Zoltán minisztert, hogy az oktatási rendszer átalakítása ellen tiltakozó petíciót adjanak át neki.