„ Matolcsynak azonnal mennie kell!”

„ Matolcsynak azonnal mennie kell!”

Moody's épülete

A Moody’s Investors Service csütörtök éjjel Londonba közölte: megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást. A hitelminősítő az eddigi “Baa3”-ról egy fokozattal “Ba1”-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló, negatív kilátást hagyott érvényben. Scheiring Gábor LMP-s országgyűlési képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az Orbán-Matolcsy-duó a falnak vezette az országot.

A válság rendkívül súlyos, ezért azonnali lépésekre van szükség, már a hétvégén össze kell hívni egy válságtanácskozást a munkavállalói érdekképviseletek, a munkáltatók és a parlamenti pártok részvételével. Kijelentette, hogy Matolcsy Györgynek azonnali hatállyal mennie kell, egy olyan miniszternek nincs helye a gazdaság irányításában, akinek a szavait senki nem hiszi el.  Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem bujkálhat tovább, világosan fel kell vállalnia a felelősséget a kialakult helyzetért.

Ha a kormány azt gondolja, hogy várhat addig, amíg az elkövetkező hetekben, hónapokban az IMF megmondja, hogy mi a megoldás, akkor súlyosan téved, és alkalmatlan. Az LMP-s politikus szerint azonnal meg kell kezdeni egy új költségvetés kidolgozását, amely valós számadatokon nyugszik. Kitért arra is, hogy a jövő évre tervezett másfél százalékos növekedés szintén “fantazmagória”, mint anno a Matolcsy-féle hétszázalékos bővülés. Szintén tévesnek nevezte a munkaerő-piaci adatokat, amelyekkel a kormány dolgozik.

A kormánynak vissza kell vonnia az egykulcsos adórendszert és háromkulcsos igazságos jövedelemadót kell bevezetnie. A jelenlegi rendszer ötszázmilliárdos lyukat üt a költségvetésen, ami rendkívüli mértékben fokozza az ország sérülékenységét. Scheiring Gábor szerint abba kell hagynia a kormánynak a hazárdjátékot az államosított magán-nyugdíjpénztári vagyonnal és a Mol-részvényekkel, a kormány ugyanis súlyos milliárdokat veszített saját hibájából a tőzsdén. Szólt arról is, hogy vissza kell állítani a gazdaságpolitika feletti független kontrollt. Hosszú távon pedig arra van szükség, hogy a kormány szakítson az elmúlt húsz év gazdaságpolitikájával. A kabinet saját hibájából arra kényszerült, hogy visszahívja az IMF-et, ami azt jelenti, hogy elszalasztott egy lehetőséget, hogy meghaladja az elmúlt húsz év bukott gazdaságpolitikai gyakorlatát, és valóban új alapokra helyezze a gazdaságot.

Kapcsolódó cikkek