„Mérföldkő a világörökségi törvényjavaslat”

„Mérföldkő a világörökségi törvényjavaslat”

L. Simon László

A kormány előterjesztéséről kedden szavaz az Országgyűlés. Az országgyűlési képviselő a törvényjavaslatot az elmúlt év legfontosabb kulturális jogszabályának nevezte, valamint kiemelte: az előterjesztés szövege nemzetközi egyezmények alapján született meg, amelyek Magyarország számára szigorú kötelezettségeket írnak elő a világörökségi listán szereplő épített értékek védelmére.

parlamenti ülés

Az új jogszabály nemcsak a már világörökségi védelemben részesülő épületeket, tájegységeket védi majd hatékonyabban, hanem rendelkezik azokról az értékeinkről is, amelyek egyelőre az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO világörökségi várólistáján vannak – fogalmazott L. Simon László. A kedden törvénnyé váló beadvány a magyar örökség- és természetvédelem ügyét is előrelendíti. A kormánypárti képviselő bejelentette: a 2012-es költségvetésben várhatóan önálló sorként fog szerepelni a világörökségi védelem céljaira elkülönítendő négyszázmillió forint. L. Simon László hangsúlyozta, hogy az összegnek új forrásként kell megjelennie, tekintettel arra, hogy az elmúlt nyolc évben az örökségvédelemre fordított állami pénzek lenullázódtak.

Tokaj borvidék

Tokaj borvidék

A örökségvédelemre fordítható pénzről a költségvetési törvény vitájakor fog végleges döntés születni. “Annak semmi értelme, hogy elvonjunk valamilyen más nagy állami intézménytől, és így teremtsünk elő négyszázmillió forintot. Ennek többletforrásként kell jelentkeznie. A törvény hatályba lépése ezért lesz 2012. január 1. Egyetlen akadálya lehet ennek: Magyarország gazdasági teljesítő képessége” – szögezte le. L. Simon László. A törvényjavaslat elfogadása csak az első lépés az örökségvédelem terén ebben a kormányzati ciklusban. Jövőre ugyanis felülvizsgálják a jelenleg hatályban lévő örökségvédelmi törvényt. A képviselő emlékeztetett arra, hogy az első Orbán-kormány révén 2001-ben elfogadott jogszabály elmúlt tíz éve azt mutatja, javítani, módosítani kell rajta.

“Mindez úgy kapcsolódik a világörökségi törvényhez, hogy azokat a helyeket, amelyeket ez a jogszabály nem tudja kezelni, védelem alá helyezzük” – emelte ki, példaként említve a tokaji kultúrtájat. Szerinte utóbbit úgy kell védetté nyilvánítani, hogy a későbbiekben ne valósulhassanak meg olyan beruházások, mint amilyeneket a szocialista kormány idején terveztek – L. Simon László ezzel a Szerencs mellé tervezett szalmatüzelésű erőműre utalt. A módosításokat a képviselő az örökségvédő szakemberek és a beruházók közti “feszültség” növekedésével indokolta.

Hollókő (világörökség)

Hollókő (világörökség) 

“Sokszor az akadályozza a komolyabb beruházásokat, hogy túl sokáig tartanak a régészeti feltárások és túl sok pénzbe kerülnek. A törvénymódosítások elsődleges szempontja, hogy a legfontosabb szakmai örökségvédelmi érdekek ne sérüljenek” – mondta. A bizottsági elnök óriási eredménynek nevezte, hogy egy ilyen kis országnak ilyen sok világörökségi helyszíne van, mivel ez jelentős turisztikai vonzerővel, gazdaságélénkítő hatással is bír. 

Kapcsolódó cikkek