„Még lehetséges pártokon és politikai nézeteken felülemelkedő, szakmai újságírás”

„Még lehetséges pártokon és politikai nézeteken felülemelkedő, szakmai újságírás”

újságírás"A rendszerváltás előtt, gondolom, némi cinizmus lett volna szabad magyar sajtót ünnepelni, és egyre inkább úgy érzem, hogy most is az" – fogalmazott Kleer László a MÚOSZ március 11-i sajtónapi rendezvényén.

Az ünnepségen szakmai elismeréseket adtak át, köztük a MÚOSZ életműdíjának számító Aranytollakat is. A szakosztály elnöke elmondta, “a magyar sajtónak nem sok olyan időszakhoz volt szerencséje, amikor valóban szabadon működhetett. Többek között ilyen volt az 1848-as forradalom utáni időszak, a második világháborút követő koalíciós idő, az 1956-os forradalmi események ideje és egy rövid ideig a rendszerváltás utáni hónapok. Milyen szép is volt, amikor még nem jöttünk rá, hogy jobboldali és baloldali újságírók vagyunk”. 

Kleer László hangsúlyozta, hogy a helyi média politikai befolyásoltsága egyre nagyobb és erről nem csak a jelenleg regnáló párt tehet, hanem az eddigi kormánypártok és ellenzékek is, amelyek készek voltak megegyezni a helyi lapok pártbefolyásoltságának konzerválásáról. Úgy fogalmazott, ő még nem számolt le azzal a reménnyel, hogy még lehetséges pártokon és politikai nézeteken felülemelkedő, szakmai újságírás Magyarországon.

“Ha 1848-ban a márciusi ifjaknak ezt sikerült elérniük a vér nélkül győzedelmeskedő forradalmukkal, akkor – hangsúlyozta –nekünk kötelező eszmei örökségünk, hogy a nyilvánosságot és a szabad véleménynyilvánítást biztosítsuk azokon az eszközökön keresztül, amelyeket jó sorsunk a kezünkbe adott!” 

A beszéd teljes szövege olvasható a MÚOSZ honlapján: http://muosz.hu/cikk.php?page=szakosztalyok&id=2895&fo=6&iid=60  

A díjazottak:  

Újságírói életművének elismeréséül Aranytollat vehetett át:

Bódi Ágnes,

Domány András,

Fekete Béla,

Lányi Botond,

Lendvay Béla,

Marik Sándor,

Nagy Zsolt,

Nánay István,

Rózsa Gyula,

Szalontai Éva,

Havasi Péter.  

A kulturális újságírók Virág F. Éva-díját

Ónody-Molnár Dóra  (Népszabadság) kapta.

A MÚOSZ Műgyűjtők Szakosztálya Ezüst Mókus Díjjal tüntette ki Passuth Krisztina művészettörténészt, szakírót és Bősze Ádám zenetudóst, árverező antikváriust, az Antikváriusok Egyesülete elnökét.

A MÚOSZ Gazdasági Újságírók Szakosztályának Gazdasági Sajtó Díjasa Pekár Erzsébet (MTI) lett.

A MÚOSZ Filatéliai Szakosztályának Díját Czirók Dénes filatéliai szakíró kapta.

A fiatal sportújságírók Németh Gyula-díjával Pető Pétert (Népszabadság) ismerték el.

Kapcsolódó cikkek