fotó: pixabay.com

Erre is jó egy laptop

Erre is jó egy laptop

Sokkal kevesebb stresszel jár a számítógépes nyelvvizsga, mint a hagyományos, papíralapú. Erről beszélt Czifrik-Keszthelyi Barbara, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) oktatásszervezője.

Emlékeztetett, a TIT idén vezette be a hagyományos nyelvvizsga mellett a számítógépes vizsgalehetőséget. Az első félévben országszerte több száz vizsgázó próbálta ki az új módszert, akik arról számoltak be, hogy sokkal nyugodtabbak voltak a vizsgán.

“A számítógép-használat, a billentyűzeten írás a fiataloknak otthonosabb, mint a kézírás, ráadásul a vizsgázóknak így nem kell attól tartaniuk, hogy a feladat javítója nem tudja elolvasni az írásukat, vagy esetleg a külalak alapján ítélik meg őket”

– mondta.

Czifrik-Keszthelyi Barbara kitért arra, a TIT számítógépes vizsgáin a levélírás feladat is a fiatalok szokásaihoz igazodik, így e-mailt, illetve blogot kell írniuk a vizsgázóknak.

A vizsgára ugyanannyi idejük van a diákoknak, mint a hagyományos feladatsor kitöltésére, de a számítógépes vizsgánál az egyes készségeket számon kérő feladatsorok (levélírás, szövegértés, nyelvtan) elvégzése után továbbléphet a vizsgázó, míg a papíralapú vizsgánál csak a feladatsorra szánt idő elteltével kezdheti el a következőt.

“Az egyes feladatsoron belül a vizsgázó ugyanúgy visszaléphet a számítógépes vizsga kitöltésekor, mint a papíralapú vizsgánál”

– jegyezte meg.

A számítógépes vizsga további előnye, hogy sokkal gyorsabb az adminisztráció.

Elég másfél héttel a vizsga előtt jelentkezni rá, és már a vizsga utáni hetedik munkanapon megnézheti az eredményt a vizsgázó, míg a hagyományos vizsgánál csak a 30. napon tudhatja azt meg. A TIT-nél egyelőre angol nyelven lehet számítógépes nyelvvizsgát tenni, de már készül és reményeik szerint még az idén akkreditálják a német számítógépes vizsgát is.

“A nyelvvizsgaközpontnál évi hét alkalommal, idén még háromszor lehet nyelvvizsgázni Budapesten és 11 vidéki nagyvárosban”

– tette hozzá Czifrik-Keszthelyi Barbara.

A TIT számítógépes vizsga időpontjairól és a vizsgára jelentkezés részleteiről az ixam.hu oldalon lehet tájékozódni.

Kapcsolódó cikkek