fotó: pixabay.com

Eredményes az Otthonteremtési program

Eredményes az Otthonteremtési program

Egy évtized alatt sikerült kevesebb mint a felére csökkenteni a túlzsúfolt lakásban élők számát Magyarországon. Ezt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A lap szombati számában megjelent cikkben az államtitkár az Eurostat adatai alapján ismertette, a polgári kormányzás kezdetekor, 2010-ben a magyarok 47,2 százaléka élt túlzsúfolt lakásban, ez az arány mára 19 százalékra csökkent, és ezzel az eredménnyel már nagyon közel került az ország az EU 17,5 százalékos átlagához. Emlékeztetett, Magyarországon az elmúlt időszakban számos intézkedés javította a fiatalok és családosok lakhatási körülményeit: népszerű a csok, amely új lakás vásárlásához és a meglevő otthon bővítéséhez is igénybe vehető, de segítséget jelent a babaváró támogatás, az illetékkedvezmények és a 3+3 milliós lakásfelújítási támogatás is. Az építési engedélyek száma is radikálisan nőtt – tette hozzá.

A kereszténydemokrata politikus kiemelte, a magyar adat javulása a harmadik legjobb eredmény az EU-ban.

“Nálunk csak Szlovénia és Észtország javított többet. Számos más országot megelőztünk, többek között Lettországot, Lengyelországot és Horvátországot”

– emelte ki, majd hozzátette, a kormány továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakhatási körülmények folyamatosan javuljanak, az eddigi döntések eredményességét igazolják az Eurostat adatai is. Emlékeztetett rá, az országgyűlési választások előtt Orbán Viktor miniszterelnök is ígéretet tett arra, hogy a családtámogatások rendszerét bővíteni fogják, ha a jobboldali kormányzás folytatódik. Példaként említette, hogy a falusi csok nevű támogatási forma – ezzel azokon az ötezer fő alatti településeken élők otthonteremtését támogatják, ahol egyébként csökken a népesség – éppen most járt volna le, a kormány azonban december 31-ig meghosszabbította.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta ismét fókuszba kerültek a családoknak szánt juttatások, hétfőn a miniszterelnök a parlamentben is kijelentette: megvédik a családtámogatásokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést – emlékeztetett Rétvári Bence.

A kormányoldal költségvetési tervezete jövőre 3200 milliárd forintot különít el a családtámogatásokra – idézte fel. Arról is beszélt, hogy “a baloldali politikusok a bevezetésüktől kezdve kritizálták a családtámogatási rendszer elemeit”.

Kapcsolódó cikkek