Új püspöke van a Tiszáninneni Református Egyházkerületnek

Új püspöke van a Tiszáninneni Református Egyházkerületnek

Felszentelték Pásztor Dánielt, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökét vasárnap Miskolcon, az Avasi Református Templomban. Ezt tudatta a Magyarországi Református Egyház közleményben.

Pásztor Dániel Csomós Józsefet váltja a püspöki tisztségben, megbízatása hat évre szól. Az új egyházvezető három évtizede szolgál lelkipásztorként, a Borsod megyei Sajóvelezd és Dubicsány lelkésze. Székfoglaló beszédében úgy fogalmazott: olyan időket élünk, amikor sokszor és sokféleképpen kérdőjeleződik meg a teremtés rendje és Isten igéjének igazsága. A püspök az egyház legfontosabb küldetésének az evangélium hirdetését, ezáltal pedig az emberek életének megmentését nevezte.

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében a lélekrombolás ellen szólt.

Mint mondta, az egyháznak a szellemi küzdelmet és a harcot meg kell vívnia, tennie kell azért, hogy ne tudja senki elképzelni a jövőt keresztyének nélkül. Beszédében a vidék hűségét hangsúlyozta:

“vidékről jön a magyar élet, a kenyér, a bor, a munkáskéz és Vizsolyból a magyar nyelv.”

Az ünnepi istentiszteleten Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár tolmácsolta Orbán Viktor köszöntését. A miniszterelnök a magyar reformátusok szerepét méltatta “a nemzet határok feletti egyesítésének stratégiai szolgálatában” – tudatta a Magyarországi Református Egyház. Pásztor Dánielt köszöntötték a Kárpát-medencei magyar református egyház vezetői, a testvéregyházak vezetői, állami és önkormányzati vezetők, köztük Miskolc város polgármestere, Veres Pál is – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek