illusztráció, forrás: pixabay.com

Koronavírus: maszk még kell a boltban és a metrón is

Koronavírus: maszk még kell a boltban és a metrón is

Öttel, 4086-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és elhunyt két idős krónikus beteg. Ezt közölte a koronavirus.gov.hu szombat reggel.
A kormányzati portálon azt írták, öt újabb magyar állampolgárnál mutattak ki koronavírus-fertőzést. A halálos áldozatok száma 570-re emelkedett, 2585-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 931. Az aktív fertőzöttek 39 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 186 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen.

“Az oldal adatai szerint 3944-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 253 100.
Megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség”

– írták.

A veszélyhelyzet megszüntetését az tette lehetővé, hogy sikeres volt a járvány elleni védekezés első szakasza. Más országokkal ellentétben elkerültük a tömeges megbetegedéseket és a több ezer halálesetet. A járványveszély ugyanakkor nem szűnt meg, így a járványügyi készültség fenntartására és néhány alapvető védelmi intézkedésre továbbra is szükség van.

A maszk, sál vagy kendő viselése továbbra is kötelező az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, a 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja azonban megszűnt.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (1939) és Pest megyében (600) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (376), Komárom-Esztergom (301), Zala (260) és Csongrád-Csanád megye (117), a sor végén pedig Békés és Tolna megye áll (13).

Kapcsolódó cikkek