forrás: pixabay.com

Koronavírus: a regisztrált idősek beoltása most a legfontosabb feladat

Koronavírus: a regisztrált idősek beoltása most a legfontosabb feladat

Ezt mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

György István hozzátette, még mindig vannak olyan 80 évesnél idősebbek, akik regisztráltak, de még nem kerültek sorra. Az államtitkár közölte, azt kérték a háziorvosoktól, hogy a megkapott listáról a legidősebbeket részesítsék előnyben. Elmondta, az idősek oltásához minden eddiginél több vakcinát használhatnak fel, több mint 10 ezer AstraZenecát a háziorvosok adhatnak be, ami azt jelenti, hogy a héten országos átlagban praxisonként 20-21 idős embert tudnak beoltani úgy, hogy a nagyobb praxisok több oltóanyagot kapnak. A kórházi oltópontokon Pfizer- és Szputnyik V vakcina áll a legidősebb regisztráltak rendelkezésére. Az időseket – az eddigiekhez hasonlóan – a háziorvosok értesítik, átlagosan 24 embert küldhetnek a kórházi oltópontokra.

A háziorvosok még a héten is folytatják az oltást a Modernával, a korábban érkezett Sinopharm-oltóanyagot teljesen felhasználták.

Ismertette, vasárnapig oltják be az AstraZeneca vakcinájával azokat, akik a múlt héten kaptak értesítést, és megkezdődött a védekezésben részt vevő rendvédelmi dolgozók, rendőrök, katasztrófavédelmisek és a határvédelemben részt vevő katonák oltása is. A szerdától szerdáig tartó oltási héten több mint 500 000 oltás beadására van és lesz lehetőség – mondta az államtitkár.

“Minden felhasználható vakcinát a magyar emberek rendelkezésére bocsátunk, ehhez az kell, hogy az értesítettek elmenjenek az oltásokra”

– hangoztatta.

György István beszámolt arról, hogy az átoltottság tekintetében Magyarország a második az Európai Unióban. Eddig 1 149 557 embert oltottak be, közülük 327 428-an már a második oltást is megkapták.

Kapcsolódó cikkek