Új rendelet az egészségünk védelmére

Új rendelet az egészségünk védelmére

Só és bors szóró

Az ÁNTSZ közleménye szerint a magyar gyermekek akár négyszer, míg a felnőttek legalább háromszor több sót fogyasztanak az ajánlott mennyiségnél, pedig alacsonyabb só fogyasztással számos haláleset megelőzhető lenne. A tisztiorvosi szolgálat emlékeztetett arra, hogy a szív és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztika élén. Ennek hátterében pedig a magas vérnyomás áll, amely Magyarországon jelenleg több mint két és fél millió embert érint.

Egészséges és egészségtelen ételek az asztalon

Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a magas sóbevitel – hangsúlyozta az ÁNTSZ. Ennek kapcsán felhívták a figyelmet, a sóbevitel nagyobb része a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából származik és csak kisebb hányada ered a főzés során hozzáadott sóból vagy az asztali sózásból. Felidézték, hogy 2008-ban Magyarország csatlakozott az Európai Bizottság sócsökkentő keretprogramjához.

Ennek részeként az ország azt vállalta, hogy négy év alatt az élelmiszerek sótartalmát átlagosan tizenhat százalékkal csökkenti a széles körben fogyasztott élelmiszercsoportok körében. Így a népegészségügyi termékadó bevezetésének tervét is üdvözli az ÁNTSZ, valamint az OÉTI. Hétfőn az egészségügyért felelős államtitkárság azt közölte, hogy a népegészségügyi termékadó bevezetésétől a magyar lakosság egészségi állapotának javulását és az egészséges táplálkozás irányába való elmozdulást várja a szaktárca.

Kiborult só

Font Sándor és Kovács József fideszes képviselők június végén nyújtották be az Országgyűlésnek a népegészségügyi termékadóról szóló, hamburgeradó néven ismertté vált törvényjavaslatot. Az új adónemet az eredeti javaslat szerint szeptember 1-jével öt termékcsoportra vetnék ki.

A cukrozott és huszonöt százaléknál kevesebb gyümölcsöt tartalmazó üdítőitalok adója literenként öt forint, a cukrot és koffeint is tartalmazó energiaitaloké viszont kétszázötven forint lenne. A szilárd termékek közül az előrecsomagolt sütemények adója kilogrammonként száz forint, a sós snackeké kétszáz, az ételízesítőké ötszáz forint lenne.

Kapcsolódó cikkek