Túrós András, az OPSZ elnöke (archív)

Új program lakásbetörések megelőzésére

Túrós András

Az államtitkár dicséretesnek nevezte, hogy az önkormányzatok egyre inkább igénybe veszik a polgárőrök munkáját, és méltatta azt is, hogy megkezdődött a fiatalok bevonása a munkába. Jelezte, a kormány kiemelten támogatja a polgárőrséget. A 2014-es költségvetési támogatáshoz hasonló összeget szeretnének biztosítani a készülő új büdzsében is – mondta Tasnádi László.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy az OPSZ programjai célba találtak. A polgárőrség hozzájárult ahhoz is, hogy Magyarországon tavaly és az idei év első részében kiegyensúlyozott volt a közbiztonság – értékelt a rendőrfőkapitány, aki kiemelte, hogy a szervezet a helyi problémákra helyi megoldásokat dolgoz ki.


Papp Károly köszönetet mondott az illegális migrációval szembeni fellépésben való polgárőri aktivitás miatt is, kifejtve, tavaly robbanásszerű változás volt ezen a területen, ami elsősorban a magyar-szerb határon és 10-12 megyei kapitányság területén járt többletfeladatokkal. 
Az ORFK vezetője azt is bejelentette, igyekeznek a továbbiakban is képzésekkel, eszközökkel segíteni az OPSZ munkáját, egy hónapon belül például újabb harminc autót szeretnének átadni. Túrós András elnök az OPSZ 2014-es tevékenységét ismertetve kifejtette: a szervezet megújult és stabilizálódott. Kiemelte, hogy az eddigi legnagyobb költségvetési támogatást – 1,25 milliárd forintot – kapták. Beszélt arról, hogy a közterületi bűnmegelőzés mellett a “települések mindenesei” lettek, egyre több kulturális, sport és egyéb rendezvényen vállaltak feladatokat. 

Túrós András azt is ismertette, hogy tavaly a polgárőrök 7,7 millió szolgálati órát teljesítettek, ami 900 ezerrel haladta meg az előző évit. A létszám pedig meghaladta az ötvenezret, ami 20 százalékos növekedést jelent – tette hozzá. Az OPSZ elnöke arra is kitért, valamennyi megkezdett programjukat folytatják, emellett újat indítanak a lakásbetörések megelőzésére. Bejelentette azt is, idén is pályázhatnak új gépjárművekre a polgárőr egyesületek, a Suzukival való együttműködés révén pedig kedvező finanszírozási feltételek nyílnak. A közgyűlésen miniszteri és egyéb elismeréseket adtak át a kiemelkedő munkát végzett polgárőröknek.

Kapcsolódó cikkek