Ismét elindult a vonat

A Széchenyi Múzeumvasút télen nem közlekedett, fotó: WikipédiaSzombattól ismét közlekedik a Széchenyi Múzeumvasút a nagycenki Széchenyi-kastély és Fertőboz között. Ezt mondta a kisvasutat működtető Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV Zrt.) szóvivője az MTI-t.

Rázó László tájékoztatása szerint az október 1-jéig tartó időszakban szombatonként és vasárnaponként kétóránként indulnak a szerelvények Nagycenkről és Fertőbozról. A nyári vakációt megelőző időszakban előre meghirdetett időpontokban csütörtökön és pénteken is közlekedik a kisvasút, amellyel az óvodás és iskolás csoportoknak kedvez az üzemeltető. A könnyebb nagyvasúti megközelíthetőség miatt a GYSEV Zrt. átszállási lehetőséget biztosít a menetrendszerinti vonatok és a múzeumvasút között.
 
Mint Rázó László felidézte, a 3,6 kilométer hosszú, 760 milliméter nyomtávolságú pálya 1972-ben készült el. A múzeumvasút forgalomban lévő személykocsijai egykori kisvasutak és gazdasági vasutak felszámolásával kerültek Nagycenkre. A múzeumvasút nagycenki végállomása mellett működik egy szabadtéri mozdonyskanzen, ahol a Magyarország egyes vidékein egykor közlekedtetett mozdonyokat, vasúti kocsikat lehet megnézni.


A kisvasút személyzetét az indulás évétől a rendszerváltásig úttörők, ma gyermekvasutasok adják. A vagonokat október végéig havonta egy hétvégén az András nevet viselő gőzmozdony vontatja, a többi időpontban a Kiscenk nevű dízelmozdony. Előre egyeztetett időpontban a gőzmozdony vezetését ki is lehet próbálni.
A nagycenki Széchenyi Múzeumvasúton a tavalyi szezonban több mint tizenháromezren utaztak. 

Kapcsolódó cikkek