fotó: pixabay.com

Felsőoktatási fejlesztések kezdődnek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére fontos mérföldkőhöz érkezett a Gazdaság-újraindítási akcióterv több mint 1500 milliárd forintos felsőoktatási fejlesztési forrásainak felhasználása. Az intézmények csütörtöktől érhetik el a tervezést elősegítő felhívást. Ezt jelentette be Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

A minisztérium közleményében az államtitkár hangsúlyozta, a 2021-ben induló pályázati lehetőségekkel a magyar felsőoktatás soha nem látott mértékű fejlesztés előtt áll. A kormány a magyar fiatalok színvonalas képzése érdekében minden támogatást megad az egyetemek megújításához. A gazdaság újraindítását szolgáló akcióterv legnagyobb nyertese a felsőoktatás, amelynek korszerűsítésére, versenyképességének javítására mindeddig példátlan fejlesztési program indul Magyarországon. 2021 és 2026 között négyszer annyi forrás áll rendelkezésre a felsőoktatási intézmények számára, mint az előző uniós ciklusban. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) honlapján érhető el a “Felsőoktatási intézmények infrastrukturális, szervezeti és oktatásfejlesztési reformja” című felhívás.

Az első fázisban felsőoktatási projektterveket vár véleményezésre a hivatal. A felhívás célja az intézményi felkészülés támogatása a 955 milliárd forintos indikatív keretösszegű pályázathoz, a fejlesztési javaslatok előzetes szakmai értékelésén keresztül.

A támogató szakmai vélemény a későbbi benyújtás előfeltétele – jelezte közleményében az ITM. A felsőoktatási intézmények fejlesztésére szánt 1509 milliárd forintból a tervek szerint 955 milliárd forint jut a felsőoktatás infrastrukturális, szervezeti és oktatásfejlesztési reformjának támogatására. 382 milliárd forint a tudományos és innovációs parkok, nemzeti laboratóriumok létrehozását, 172 milliárd forint pedig a szakképzés, felnőttképzés és felsőoktatás képzéseinek megújítását és összhangjának megerősítését ösztönzi majd. Bódis József hangsúlyozta, hogy a közel ezermilliárd forintos pályázati lehetőségre minden felsőoktatási intézmény figyelmét felhívták, hogy a történelmi léptékű fejlesztési lehetőséggel minél többen élhessenek.

“A beruházások esélyt teremtenek arra, hogy a gazdasági növekedés hajtóereje a következő évtizedben a tudomány, a kutatás és a felsőoktatás legyen, Magyarország regionális tudásközponttá váljon”

– mutatott rá az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek