forrás: pixabay.com

Vitályos Eszter: nem a sikeresség tesz értékessé, hanem az értékek tehetnek sikeressé

Vitályos Eszter: nem a sikeresség tesz értékessé, hanem az értékek tehetnek sikeressé

Nem a sikeresség tesz minket értékessé, hanem az értékek tehetnek sikeressé; a jóakarat, a tehetség és a kemény munka mentén tudunk célba érni. Ezt hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a Gábor Dénes Egyetem tanévnyitó és diplomaátadó ünnepségén pénteken Budapesten.

Vitályos Eszter azt mondta, a KIM feladatai között első helyen szerepel az értékőrzés, ezért tudnak sikeresek lenni a családpolitikában, a felsőoktatásban vagy az innováció kihívásaival szemben. Ezt jelzi – tette hozzá -, hogy idén a tavalyihoz képest 33 százalékkal több hallgató jutott be a felsőoktatásba, 106 ezren kezdik meg tanulmányaikat, 80 százalékuk állami ösztöndíjasként.

“A legjelentősebb emelkedés a pedagógus területen volt: idén ősszel a tavalyinál 72 százalékkal több, 4141 tanár kezdi meg tanulmányait”

– mondta.

Sikerként értékelte azt is, hogy egy friss egyetemi rangsor szerint tizenegy magyar egyetem is bekerült a világ első 5 százalékába, de siker az egyetemi modellváltás is,

és az is nagyszerű – fogalmazott -, hogy a Gábor Dénes Egyetem ma már egyetemként működhet. A nagy sikerek mellett a kicsiket is meg kell becsülni – tette hozzá, utalva arra, hogy a hétfőn életbe lépő új nemzeti felsőoktatási törvény lehetőséget ad mikrotanúsítványok kiállítására, amellyel Magyarországon és az Európai Unióban is kiszélesednek a továbbtanulási lehetőségek.

Vitályos Eszter szerint már nemcsak a jövő, hanem a jelen is a fiataloké, és ez többszörösen igaz egy olyan egyetemen, ahol  mérnökinformatikus, gazdaságinformatikus, adatvédelmi és információbiztonsági szakembereket képeznek.

“Ami nekik a jövő, az a Gábor Dénes Egyetemen a jelen, hiszen az intézmény a digitális oktatásra épülő képzéseivel harminc éve áll az IT-oktatás élvonalában, ma már a legújabb, mesterséges intelligenciát használó módszertana minden szempontból megfelel a hallgatói igényeknek”

– emelte ki az államtitkár.

Zimányi Krisztina, a Gábor Dénes Egyetem rektora az elsőéves hallgatókhoz szólva azt mondta, az intézményhez történő csatlakozás egy olyan pillanat, amikor az álmok és a lehetőségek találkoznak, egyben az elköteleződés pillanata is az intellektuális kíváncsiság, a kreativitás és az innováció iránt.
A Gábor Dénes Egyetem a tudás és a technológia izgalmas és folyamatosan változó területére kalauzolja majd a hallgatókat. Az informatika ma már nemcsak számítógépes programozást jelent,

“hanem a világunkat átformáló erőt is, ami az egészségügytől a közlekedésig, a kommunikációtól a művészetig mindent áthat”

– tette hozzá.

A rektor felidézte, hogy idén februártól működik egyetemi rangban az intézmény, és csaknem ezer elsőéves hallgatóval indul a tanév, 37 százalékkal több diákot vettek fel az előző tanévhez képest. Az intézménynek harminc éve meghatározó szerepe van a hazai informatikatanítás területén, és büszkék arra, hogy elsők voltak a távoktatásban, elsők a digitális oktatás módszertanának fejlesztésében és alkalmazásában. A digitális oktatás lehetőséget kínál arra is – folytatta -, hogy a vállalati partnerek bevonásával a piaci igényeknek megfelelően alakítsák és fejlesszék módszertanukat és tananyagaikat annak érdekében, hogy ne csak elméleti ismereteket adjanak át, hanem olyan gyakorlati tudást is, amit az iparág elvár.

Fauszt András, a fenntartó Gábor Dénes Felsőoktatási Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy óriási kihívás és felelősség az egyetemi rang.

Mint mondta, mára az Európai Unió területén ötezer egyetem működik több mint 20 millió hallgatóval, és bár a Gábor Dénes Egyetem “egy kis széket tolt ehhez az asztalhoz”, de tele vannak tervekkel, fejlesztési ötletekkel. Amikor főiskolából egyetemmé vált az intézmény, a változásra tették le a voksukat, ami nem mindig zökkenőmentes, de a mindennapokban türelemre és állhatatosságra van szükség – fogalmazott az alapítványi elnök. Az ünnepség keretében az egyetem és a Microsoft Magyarország stratégiai együttműködést kötött a két fél tevékenységének hosszú távú támogatására, a vállalat minőségi képzési rendszereinek, mesterséges intelligencia megoldásainak, valamint a digitális transzformáció megvalósítására a felsőoktatásban.

Kapcsolódó cikkek