fotó: pixabay.com

Nem sértett törvényt a közmédia

Nem sértett törvényt a közmédia

A Kúria két ügyben is kimondta kedden, hogy nem sértett törvényt a közmédia. Ezt közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap sajtóosztálya a médiával.
Úgy fogalmaztak: “ismét bebizonyosodott, hogy hazugságot terjesztett a fake news média azzal, hogy a közmédia kampányfilmet adott le a hírműsorában”.

A Kúria ugyanis teljes egészében elutasította azokat a kifogásokat, amelyek a közmédia Hírek egy percben című műsorának tartalmával kapcsolatban érkeztek. Felidézték, a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) elküldött kifogások azt sérelmezték, hogy az M4 sportcsatornán május 4-én a Ferencváros-Újpest labdarúgó-mérkőzés szünetében Hírek egy percben tudósított arról, hogy a Fidesz-MPSZ kormánypárt új kampányvideóval jelentkezett.

A Kúria keddi döntésében megállapította, hogy a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. felülvizsgálati kérelme alapos volt, jogkövető magatartást tanúsított. A műsor ellen beterjesztett mind az öt kifogást teljes egészében elutasították.

A Kúria jogi indoklásában szerepel, hogy a hírműsor kifogásolt része nem minősült politikai reklámnak, mert összevetve más médiapiaci szereplők hasonló tematikájú műsorszámaival, megfelelt az érdemi tartalmi szerkesztési elveknek és a kiegyensúlyozottságnak.

A másik ügyben az MSZP a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elhangzó elemzést kifogásolta, amelyben a Nézőpont Intézet elemzője számolt be az ellenzéki pártok május 1-jei kampányáról. Kifogásukban azt sérelmezték, hogy nem a pártok képviselőit szólaltatta meg a közmédia. Az NVB és a Kúria is alaptalannak minősítette a kifogásokat, és elutasította azokat – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek