fotó: pixabay.com

Látott már névtelen bankkártyát?

Látott már névtelen bankkártyát?

Ilyet talált az M1 stábja Bosznia-Hercegovinában. Ez hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda esti híradójában.

A kártyát az M1 stábja szerda délelőtt találta Boszniában, az egyik határ menti táborban, a sárban.
Bemutatták, hogy a kártya tetején az egyik sarokban az uniós zászló látható, mellette az ENSZ menekültügyi főbiztosságának logója. Alatta egy 16 karakterből álló szám, az alatt az érvényesség látható: a talált kártya 2019. júniusáig érvényes.

A kártya tulajdonosának neve nincs rajta. A kártya chipjét valaki kitörte.

A Híradóban elmondták, hogy a hivatalos migránskártyának első 8 számjegye ugyanaz, mint a talált kártyáé.
Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában a talált kártyáról azt mondta: leszámítva, hogy nincs rajta név, úgy néz ki, mint egy normális bankkártya, interneten, ATM-ekben vélhetően gond nélkül használható.

A szakértő a kártya kibocsátását is furcsának nevezte, azt mondta: soha nem bocsátana ki ilyen kártyát, mert nem lehet érte felelősséget vállalni.

A szakértő kitért arra is, hogy az egész migráns-, menekültügy problémája az ellenőrzési, nyilvántartási rendszer. Az ugyanis arra épült, hogy évente jön néhány ezer menekült, akik egy része valóban jogosult a menedékjogra, ezért ők nem szöknek el, megvárják az eljárás végét.

Most ennek az ellenkezője tapasztalható, az emberek elszöknek, van aki nem is akarja a menekültstátuszt. Ráadásul nem csak ezrek érkeznek. Gyarmati István megjegyezte, aki valóban menekült, nagy valószínűséggel nem dobja el papírjait, hogy igazolni tudja származását, így akinek nincsenek papírjai, vélelmezhetően nem jogosultak menekültstátuszra.

“A jelenlegi ellenőrzési mechanizmusok nem alkalmasak arra, hogy kordában tartsák ezt az áramlatot”

– szögezte le a szakértő, aki szerint azt kellene csinálni, mint az ausztrálok: aki be akar jönni az országba, az az országon kívül folyamodjon menekültstátuszért, és csak akkor léphessen be, ha azt meg is kapta.

Kapcsolódó cikkek