Kiadják hazájának a Football Leaks-es portugál hekkert

Kiadják hazájának a Football Leaks-es portugál hekkert

Elrendelte egy portugál állampolgár átadását a Fővárosi Törvényszék kedden, a férfit hazájában körözték a hatóságok számítógépes bűncselekmények miatt.

A Fővárosi Törvényszék keddi közleményében azt írta,

a magyar rendőrség január 16-án vette őrizetbe a férfit európai elfogatóparancs alapján.

Az úgynevezett katalogizált, számítástechnikai eszközökkel megvalósított bűncselekmények büntetési tételének felső határa Portugáliában tíz év börtön – olvasható a közleményben. A férfi nem járult hozzá az egyszerűsített átadási eljáráshoz, viszont élni kívánt a specialitás elvének alkalmazásával, ami azt jelenti, hogy ha átadják, a portugál hatóságok kizárólag az említett ügy miatt állíthatják bíróság elé.

Mint írták, a Fővárosi Törvényszék az átadási eljárásnál az európai elfogatóparancs végrehajthatóságának feltételeit vizsgálja, vagyis arról nem hozhat döntést, hogy a terhelt elkövette-e az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményt. A törvényszék a portugál hatóságok európai elfogatóparancsa alapján megállapította, hogy fennállnak a teljesítés feltételei, így

kedden elrendelte a terhelt átadási letartóztatását és átadását a portugál igazságügyi szerveknek.

A törvényszék hangsúlyozta azt is, hogy a férfi nem tudott olyan konkrét bizonyítékot bemutatni, amely alapján megalapozottan feltehető lenne, hogy Portugáliában csorbulna a joga a tisztességes eljáráshoz, vagy veszélybe kerülne a testi épsége.

A terheltet a határozat véglegessé válásától számított tíz napon belül kell átadni, ha eddig az időpontig nem veszik át, megszűnik az átadási letartóztatása.

A határozat ellen a portugál férfi és védője fellebbezett. Sajtóinformációk szerint a férfi a Football Leaks honlap
tulajdonosa, szerkesztője; ezen a honlapon jelentek meg először azok a dokumentumok, amelyek szerint Cristiano Ronaldo labdarúgót egy modell, Kathryn Mayorga nemi erőszakkal vádolta.

A férfi ellen – aki ösztöndíjas hallgatóként költözött Budapestre több évvel ezelőtt. A férfi ellen nem a Football Leaksen közzétett, illetve a nemzetközi sajtónak átadott, valószínűleg

minden illegális módszerekkel szerzett információk, dokumentumok miatt adtak ki körözést, hanem a helyi labdarúgást megrázó Benfica-botrány miatt, amely a klub alkalmazottainak, vezetőinek levelezéséből ellopott információkon alapul

– írta meg több magyar hírportál, köztük az Origo.

Kapcsolódó cikkek