A Liverpool akadályozhatja meg a Real Madrid triplázását

A Liverpool akadályozhatja meg a Real Madrid triplázását

Sorozatban harmadszor, az elmúlt öt évben negyedszer nyerheti meg a labdarúgó Bajnokok Ligáját a Real Madrid, amely szombaton a kijevi döntőben az FC Liverpoollal találkozik.

A spanyol csapat 13., angol riválisa hatodik BL-serlegére hajt az Olimpiai Stadionban. Ha a címvédő Real nyeri a trófeát, az első csapat lesz, amely két alkalommal is legalább háromszor nyer egymás után: a madridiak 1956 és 1960 között sorozatban ötször diadalmaskodtak. A triplázás még két együttesnek sikerült, az Ajax Amsterdamnak (1971-73) és a Bayern Münchennek (1974-76).

A madridiak szakvezetője, Zinedine Zidane is páratlan bravúrra készül, lehet az első, aki vezetőedzőként egymás után háromszor megnyeri a legrangosabb európai kupasorozatot – tenné mindezt ráadásul első három szezonjában.

“Olyan csapat lesz az ellenfelünk a fináléban, amely az utolsó pillanatig küzdeni fog. Nemcsak fizikálisan erős, hanem technikailag is rendkívül képzett labdarúgókkal találkozunk, akik villámgyorsak. Óvatosnak kell lennünk” – fogalmazott a francia vezetőedző a találkozó előtt.

“Már most történelmet írtunk. Azért jöttem ehhez a csapathoz, hogy trófeákat nyerjek, de soha nem gondoltam, hogy ennyi döntőt fogok játszani” – mondta a Real Madrid walesi szélsője, Gareth Bale, aki az első két fináléján kezdő volt, tavaly pedig csereként kapott szerepet a BL-döntőben.

“Az idáig vezető úton kiütöttük a Paris Saint-Germaint, a Juventust és a Bayern Münchent, amelyek mind a sorozat favoritjai közé tartoztak. Nehéz döntőre számítok, de ezek a sikerek mentálisan nagyon megerősítettek minket” – tette hozzá Sergio Ramos, a Real Madrid csapatkapitánya.

A királyi gárda ezúttal is bízhat Cristiano Ronaldo gólérzékenységében: az ötszörös aranylabdás, ötödik BL-elsőségére készülő portugál sztár legutóbbi 17 BL-találkozóján 25 gólt szerzett, a mostani sorozatban 15 találattal vezeti a góllövőlistát. Ha a spanyol csapat megnyeri a trófeát, Ronaldo lesz az ötödik játékos, aki ötször gyűjti be a BL- (korábbi nevén BEK-) serleget: korábban ez az ugyancsak Real-játékos Paco Gentónak, Alfredo Di Stéfanónak és José María Zárragának, valamint az AC Milan élő legendájának, Paolo Maldininek sikerült.

A BL-döntőbe 11 év után visszatérő Liverpool szurkolói abban reménykedhetnek, hogy az egyiptomi Mohamed Szalah jó formája még ezen a mérkőzésen is kitart: a tavaly nyáron az AS Romától szerződtetett támadó az európai porondon idáig tíz gólt szerzett, az angol bajnokságban pedig 32 találattal lett gólkirály.

“Mindenki rendkívül magabiztos, ezért szerzünk ilyen sok gólt” – jelentette ki Szalah azzal kapcsolatban, hogy a Liverpool 46 gólt szerzett a BL mostani szezonjában. Hozzátette, az álma vált valóra azzal, hogy pályára léphet a döntőben.

“Nagyon tapasztalt csapattal találkozunk a fináléban, de nekünk nem szabad a múltra gondolnunk, arra, hogy hányszor nyerték meg a sorozatot. A pályán kétszer tizenegy játékos fog küzdeni egymással. Tudjuk, milyen taktikával kell játszanunk, nagyszerű edzőnk van, aki remekül felkészített bennünket. Barátok vagyunk a pályán kívül is, ez pedig sokszor átsegített minket a nehéz helyzeteken” – nyilatkozta a 25 éves egyiptomi játékos, akinek egyik gyerekkori példaképe az ellenfél padján ülő Zinedine Zidane.

A Szalahhoz hasonlóan 10 BL-gólnál tartó brazil csatár, Roberto Firmino is azt emelte ki, hogy Jürgen Klopp vezérletével nagyon szoros kötelék alakult ki a csapattagok között.

“Sokat tanultunk tőle, a játékunkon tökéletesen látszik, milyen munkát végeztünk, mennyire megváltoztatott bennünket” – mondta a Liverpool vezetőedzőjéről az UEFA honlapján Roberto Firmino.

A második BL-döntőjére készülő Klopp szerint a klub múltja nagy nyomást helyez csapatára, de nekik ezzel nem szabad foglalkozniuk, hiszen a Kijevig vezető úton már számos nagy meccsen vannak túl.

“Nyilvánvaló, hogy meg szeretnénk nyerni a trófeát. A saját utunkat járjuk” – tette hozzá a német szakember, aki 2013-ban a Borrusia Dortmund vezetőedzőjeként 2-1-re maradt alul a Bayern Münchennel szembeni BL-fináléban.

A két csapat örökmérlege enyhe Liverpool-fölényt mutat: eddigi öt találkozójukból hármat az angol együttes nyert, kettőt a spanyolok. Legutóbb 2014-ben, a csoportkörben találkoztak, akkor Madridban és Liverpoolban is a Real győzött: azokon a találkozókon Karim Benzema és Cristiano Ronaldo is két-két gólt szerzett.

A szombaton 20.45-kor kezdődő mérkőzés játékvezetője a tavalyi Konföderációs Kupa fináléján is közreműködő szerb Milorad Mazic lesz.

A várható kezdőcsapatok:

Real Madrid:
Navas – Marcelo, Ramos, Varane, Carvajal – Kroos, Casemiro, Isco, Modric – Ronaldo, Benzema

FC Liverpool:
Karius – Alexander-Arnold, van Dijk, Lovren, Robertson – Henderson, Milner, Wijnaldum – Mané, Firmino, Szalah

Kapcsolódó cikkek