Elfogtak egy milliárdos adócsalásban közreműködő férfit

Elfogtak egy milliárdos adócsalásban közreműködő férfit

A letartóztatását indítványozta az ügyészség annak a férfinak, aki a gyanú szerint csaknem egymilliárd forintos költségvetési csalást követett el egy bűnszervezet tagjaként, aztán Ugandába szökött. Erről tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön a médiát.
A megalapozott gyanú szerint a férfi tagja volt egy bűnszervezetnek, amely 2017-től cégeket vásárolt vagy alapított tipikusan szerény egzisztenciájú – gyakran szerb állampolgárságú – strómanok közreműködésével.

A tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégek bankszámlái felett a bűnszervezet tagjai rendelkeztek, 2-5 százalék jutalékért cserébe fiktív számlázásból származó pénzeket futtattak át. A fiktív számlákkal a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő cégek elkerülték a jellemzően uniós beszerzések belföldi forgalomba hozatala utáni általános forgalmi adó megfizetését. A most elfogott gyanúsított közvetített a fiktív számlákat biztosító bűnszervezet és a valótlan számlákat befogadó – zöldséggel, gyümölccsel nagybani piacokon kereskedő – cégek között.

A bűnszervezet 2018 decemberétől 2019 májusáig 982 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A gyanúsított a nyomozás idején megszökött, 2019 októberében Ugandába távozott. Az ellene kibocsátott nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján a férfit a holland igazságügyi hatóságok fogták el és adták át nemzetközi együttműködés keretében a magyar hatóságoknak – tudatta a csoportvezető ügyész. Szanka Ferenc közölte, a férfit bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítják.

Kapcsolódó cikkek