„A sikerhez az kell, hogy az emberek élni tudjanak a lehetőségekkel”

„A sikerhez az kell, hogy az emberek élni tudjanak a lehetőségekkel”

Thomas FaustmannThomas Faustmann, fotó: Kovács Tamás/MTIAlapvetően elégedett volt a kormány első éves munkájával, és méltatta az eddigi lépéseket az Audi Hungária vezetője és Demján Sándor kedden a Gazdasági Fordulat elnevezésű rendezvényen.

Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke a jogbiztonságra, a kiszámíthatóságra hívta fel a figyelmet, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az Orbán-kormány eléri az ország modernizálása érdekében megfogalmazott célkitűzéseit. Az eddigi irányt helyesnek nevezve azt mondta, bár korábban kevesen gondolták volna, de a forint ma Magyarország erősségét testesíti meg. Hangsúlyozta, Magyarországon a tudás társadalmát kell létrehozni, és a sikerhez az kell, hogy az emberek élni tudjanak a lehetőségekkel. Emlékeztetett rá, szeptemberben úgy döntöttek, hogy további mintegy kilencszáz millió eurót fektetnek be Győrben, amivel 2013 után több mint tizenötezer embernek lesz biztonságos munkahelye. Emellett logisztikai parkot is létrehoznak, így az Audi az ipari termelés bővüléséhez és a munkahelyteremtéshez is hozzájárul.

Demján Sándor

Demján Sándor, fotó: Kovács Tamás/MTI

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke szerint is jó irányba indult el a kormány. Számos eddigi lépést üdvözölt, köztük az euró bevezetésének elhalasztását, vagy a közös európai adómérték elutasítását. Ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte például a bérkommandó tevékenységét, amely nézete szerint a vállalkozókkal szembeni bizalmatlanságot mutatja. A VOSZ ügyvezető elnöke érvelt az üzletek vasárnapi nyitva tartásának fennmaradása mellett. Elismerte, hogy a válságkezelés a gazdaságot, annak egyes szereplőit rendkívül hátrányosan érintette. Európa nem volt toleráns, nem engedte a költségvetési hiány emelését, és az így előállt vészhelyzetben a kormány helyesen cselekedett, amikor az egyes szektorokra különadót vetett ki – mondta. Hangsúlyozta, hogy az a társadalom, amely nem termel, nem tud fejlődni, ehhez pedig fizikai munkások kellenek és a fizikai munka tisztelete szükséges.

Lánczi András politológus bátornak nevezte a kormányt. Azt mondta, „a kormány bátran élt a kétharmad adta lehetőségével, bátran nyúlt hozzá az erőviszonyok átalakításához, és az állam újradefiniálásához”. Az új kormány felismerte, az állam szuverenitása súlyosan sérült azzal, hogy sokan sokféle szerzett jogra, kiváltságra úgy tekintettek, mint alapvető jogokra. Nem egyszerű kormányprogramra volt tehát szükség, hanem szinte új államalapításra – fogalmazott Lánczi András.  Arra kellett megoldást találni, hogy a nemzeti érdek előnyt élvezzen a részérdekekkel szemben.

Kapcsolódó cikkek