illusztráció, fotó: pixabay.com

Ifjúsági koncertsorozat indul

Ifjúsági koncertsorozat indul

Az iskolai tantervet egészíti ki az idén indult Lázár Ervin Program, amely valamennyi általános iskolás diák számára lehetővé teszi, hogy évente egyszer ingyen eljuthasson színházi, tánc- vagy cirkuszi előadásra. A kezdeményezésnek köszönhetően egy ifjúsági koncertsorozat is megvalósulhat. Ez hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke elmondta, a program célja, hogy minden egyes gyerek megkapja a kultúra üzenetét valamilyen formában.

“Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Budapesti Filharmóniai Társaság, amelyet Erkel Ferenc alapított 166 évvel ezelőtt”

– tette hozzá.

Elmondta, hogy két programjuk lesz elérhető a tanárok számára, negyedikes és hetedikes évfolyamoknak állítottak össze előadást, profi szakemberek, előadók, drámapedagógusok bevonásával.

Mint fogalmazott, az iskolákba nemcsak zenével, hanem egy performansszal érkeznek, amelynek a lényege, hogy kérdéseket tesznek fel, és a gyerekek maguknak kereshetik meg a válaszokat.

Különböző eszközökkel érzékeltetik, hogy a magas művészet sokszor nehezen érthető, nehezen adja meg magát, de arra buzdítják a gyerekeket, hogy ne féljenek tőle, mert nagyon sok érték van benne.

Lantos Mihály egyetemi tanár és tanulás-módszertani szakértő elmondta, hogy a hetedikes programban beszélnek a művészetekről, ezen belül a zenéről, komolyzenei betétekkel. Helyet kap az előadásban a magyar népmese, a magyar nyelv, szó lesz Bartók Béláról, meghallgatnak egy Radnóti-verset és 100 évvel ezelőtti fotókat is mutatnak a gyerekeknek.

Mint elhangzott, a negyedikeseknek interaktívabb, játékos előadást visznek, amelyben több a zene, és képzőművészeti alkotásokat is bemutatnak.

Vonósnégyessel érkeznek, a zenészek a gyerekek közé ülnek be, és közösen játszanak el egy népdalt. Az iskolák számára ingyenesen elérhető programra már elindult a regisztráció. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) idén elindított programja minden általános iskolás számára biztosítja, hogy eljuthasson kulturális intézményekbe. A program keretében koncertre, múzeumba, levéltárba is elmehetnek a gyerekek, sőt akár farmra is, ahol ősmagyar fajtákat ismerhetnek meg.

Kapcsolódó cikkek