cselló, fotó: pixabay.com

Idén is lesz Auer Fesztivál Veszprémben

Idén is lesz Auer Fesztivál Veszprémben

Számos ismert külföldi és hazai komolyzenei előadó részvételével nyolcadszor rendezik meg az Auer fesztivált Veszprémben augusztus 2-ától 7-éig.

A fesztivállal a Mendelssohn Kamarazenekar a világhírű veszprémi születésű hegedűművész, karmester, zenepedagógus, Auer Lipót (1845-1930) emléke előtt tiszteleg. Az esemény a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa programsorozat felvezetése – közölték a szervezők hétfőn.

A kommüniké kiemeli, a fesztivállal a zenei világ számára tudatosítani akarják, hogy a 20. századi hegedűművészet egyik legmeghatározóbb pedagógusegyénisége, Auer Lipót magyar volt, és Veszprémben kapta meg az egyedülállóan sikeres életútjához szükséges indító támogatást.

Az idei rendezvényre is a nemzetközi koncertélet meghatározó szereplői érkeznek. A fellépők között lesz Mischa Maisky izraeli csellóművész, aki visszatérő vendége a Mendelssohn Kamarazenekarnak. Érkezik két világhírű hegedűvirtuóz, az orosz-olasz Sergey Krylov és Roby Lakatos. Hangversenyt ad az Auer Trió, bemutatkozik a veszprémi közönségnek a görög-albán hegedűművész, Jonian Ilias Kadesha és a veszprémi Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar is.

A záróesten, augusztus 7-én a norvég Barokksolistene a 17. századi angol kocsmák életébe nyújt betekintést Purcell nyitányaitól kezdve angol tengerészdalokon át a skandináv népdalokig, Egy korsó sör – menüettel címmel.

Felidézték, hogy az Auer fesztivál közönsége az elmúlt években hallhatta többek között Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Vadim Repin, a Borogyin Vonósnégyes, Yuri Bashmet, Kocsis Zoltán, Baráti Kristóf, Frankl Péter, Kelemen Barnabás, Ránki Dezső és a Keller Kvartett játékát. A Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat részeként megszervezett fesztivál művészeti igazgatója Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész, a fesztivál rendezője és a fesztivál rezidens zenekara a szintén Bartók-Pásztory-díjas veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar.

Kapcsolódó cikkek