fotó: pixabay.com

Ezzel indul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada

Ezzel indul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada

Verdi Rigolettójával pénteken elkezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok évadja, a Dóm téren már felépült az ország legnagyobb színpada és a négyezer fős nézőtér is. Ezt mondta Herczeg Tamás igazgató csütörtökön a Tisza-parti városban.

A kulturális szakember a fesztiválhelyszín bejárásán elmondta, hogy a színpad és a műszaki eszközök elmúlt években folyó nagyarányú fejlesztései az idén véget értek, a modernizáció utolsó elemeként a világítás tornyai újultak meg, és egy 90 négyzetméteres ledfallal bővült a színpadtechnika. Hozzátette: a következő lépés egy új lelátó kialakítása lesz.

Második éve zajlik a fesztivál kisebbik játszóhelye, az ezer férőhelyes Újszegedi Színpad rekonstrukciója. A jövő nyári újranyitás lehetőséget ad a műsorkínálat újragondolására – tudatta az igazgató. Az elmúlt öt évben évről-évre bővül a fesztivál látogatóinak száma, idén 60 ezernél is több nézőre számítanak. Az idei évadra – noha három plusz előadását is meghirdették – a jegyek több mint háromnegyede már elkelt – tudatta Herczeg Tamás.

Az évadnyitó Verdi-operát, melyet a fesztivál művészeti vezetője, Harangozó Gyula állít színpadra minden idők egyik legkedveltebb musicalje, a Hegedűs a háztetőn követi. A Szegedi Szabadtéri Játékok 87 éves története során először mutatják be a Dóm téren Tevje, a tejesember és Anatevka polgárainak históriáját.

Július közepén látható a Budapesti Operettszínházzal közösen létrehozott látványos előadás A Notre Dame-i toronyőr. Az elmúlt években nagy sikerrel játszották Shakespeare drámáit a Dóm téren, a két komédiát – a Tévedések vígjátéka és a Vízkereszt, vagy amit akartok – idén az író leghíresebb szerelmi története a Rómeó és Júlia követi.

Magyarországon még sosem láthatta a közönség az 1990-es évek ikonikus filmvígjátékából készült musicalsikert, a Westenden és Broadway-n már nézők millióit elcsábító Apáca Show-t, melyet augusztus 10-én mutatnak be a Dóm téren. Az idei műsorból sem hiányozhat az Ajándékkoncert: Mendelssohn Hebridák nyitánya, Bizet Az arles-i lány című műve és Dvorák VIII. szimfóniája szerepel a Szegedi Szimfónikus Zenekar koncertjén, akiket a város zenei életének meghatározó alakja, Pál Tamás dirigál.

Kapcsolódó cikkek