Andy Middleton és Billy Cobham a BMC-ben

Andy Middleton és Billy Cobham a BMC-ben

Két világhírű amerikai dzsesszzenész, Andy Middleton szaxofonos és Billy Cobham dobos, Tony Lakatos magyar szaxofonos, valamint a Trio Midnight is fellép a Budapest Music Centerben október 12-én a magyar dzsessz napján, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.

A koncertsorozat címe In Memoriam Csepregi Gyula a tavaly elhunyt kiváló szaxofonos emlékére. A magyar dzsessz napján, október 12-én hétfőn este először a Tálas Áron Trió és a Csepregi Gyula Szaxofonverseny dobogósai lépnek színpadra a BMC-ben, utána az idén 25 éves, a zongorista-zeneszerző Oláh Kálmán által alapított és vezetett Trio Midnight következik Andy Middletonnal, aztán Rátonyi Róbert zongorista és Csepregi Gyula (felvételről), végül, 21 óra 30 perctől a Billy Cobhammel és Tony Lakatossal kiegészülő Studio 11 – közölték a szervezők az MTI-vel.

Andy Middleton egy évvel ezelőtt játszott először Magyarországon, Oláh Kálmán estjén a Zeneakadémián, ők ketten duóban idén májusban a PostArt klubban is felléptek együtt, ezúttal a Trio Midnight jelenti a kereteket.

Az 52 éves Andy Middleton az Egyesült Államokban, Harrisburgban született, zeneszerzői mesterdiplomáját a Miami egyetemen szerezte meg. Mintegy húsz éven át játszott New Yorkban, majd 2006-ban Bécsbe költözött, a helyi konzervatórium meghívására. Azóta ott tanít professzorként dzsesszzeneszerzést, dzsesszelméletet és szaxofonjátékot.

Több kritikus szerint Andy Middleton a legjobb szaxofonosok egyike. Magával ragadó virtuozitás és széles skálán mozgó játék jellemzi, meleg, lírai, ugyanakkor lendületes kompozíciói és előadásmódja mesteri és másokat is inspiráló előadóvá teszik. Saját szerzeményei harmonikusak, melodikusak, a dzsessz hagyományaiban gyökereznek, ugyanakkor modern hangon szólalnak meg. Előadóként unikális stílus jellemzi, zenekarvezetőként nyolc saját albumot jegyez. Játszott együtt mások mellett Kenny Wheelerrel, David Hollanddel, Billy Harttal, Maria Schneiderrel, Randy Breckerrel, Bill Evansszel, Lionel Hamptonnal, Bob Mintzerrel, Joey Calderazzóval és Adam Nussbaummal.

A 71 éves, panamai származású Billy Cobham a fúziós dzsessz egyik legnagyobb hatású dobosa, stílusa a robbanékony dinamizmust és a precizitást ötvözi. 1962-ben szerezte diplomáját a New York-i High School of Music & Art ütőhangszer szakán, 1965-től 1968-ig az amerikai hadsereg zenekarában dobolt, majd 1969-ben Horace Silver zongorista zenekarához csatlakozott, ahol Stanley Turrentine szaxofonos és George Benson gitáros is játszott. Zenélt a Brecker Brothersben és a Dreamsben, szerepelt Miles Davis lemezfelvételein, 1971-ben John McLaughlin Mahavishnu Orchestrájához csatlakozott. 1973-ban megalapította saját együttesét; legnagyobb sikerét az első, 1973-ban kiadott Spectrum című lemezével érte el.

Kapcsolódó cikkek