Nagy erdélyi írók kerülnek a középpontba

Nagy erdélyi írók kerülnek a középpontba

A magyarországival egy időben, elsősorban erdélyi szerzőket a középpontba helyezve tartják az idei Ünnepi Könyvhetet Kolozsváron. Ezt jelentették be a szervezők szerdai sajtótájékoztatójukon.

Az RMDSZ, az Iskola Alapítvány, a Romániai Magyar Könyves Céh és az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) közös rendezvényét június 9. és 12. között tartják. Nagy Zoltán, az Iskola Alapítvány elnöke elmondta: 29 kiadó és könyvkereskedő rendezi be standját a kolozsvári Bánffy-palotában, a rendezvény fő színpadját pedig a palota belső udvarán állítják fel. Könyvbemutatókat, olvasótalálkozókat tartanak ugyanakkor a Bulgakov irodalmi kávéházban és a Vallásszabadság házában is. Hozzátette, hogy a program összeállításánál arra törekedtek, hogy minden korosztály, minden réteg szerzőit elhozzák Kolozsvárra. A rendezvényt idén először Kolozsvár önkormányzata is támogatja.

Kinizsi Zoltán főszervező elmondta, hogy az esemény díszvendége a Kolozsváron született Bodor Ádám lesz, akivel június 11-én szombaton este találkozhat a nagyszínpad közönsége. Olyan, szintén Erdélyből elszármazott szerzők is a közönség elé állnak, mint Tompa Andrea és Bartis Attila.

Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke elmondta: a nemrég Kossuth-díjjal kitüntetett Király Lászlóval a Kék Farkasok című könyve újbóli kiadása kapcsán beszélgethet a közönség. Egyed Emese, Fekete Vince, Márton Evelin és László Noémi legújabb könyveit mutatja be. H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke kitért arra, hogy a könyvhéten több évfordulóra is reflektálni kívánnak. A 125 éve született Tamási Áronra és az 50 éve elhunyt Kemény Jánosra is többek között életük kolozsvári szakaszának helyszíneit bejáró sétával emlékeznek. A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét programját az elkövetkező napokban véglegesítik, és az unnepikonyvhet.ro internetes oldalon, valamint a közösségi portálokon teszik közzé.

Kapcsolódó cikkek