fotó: pixabay.com

Kihirdették a Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny győzteseit

Kihirdették a Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny győzteseit

A műveket május 2-án a Beethoven Budán Fesztiválon hallhatja a közönség.

A Budavári Önkormányzatnál meghirdetett nemzetközi pályázatra 25 mű érkezett, amelyek közül öt tagú zsűri választotta ki a legjobbakat.

Az első helyezett Lázár Dániel lett, a második díjat Per Dybro Sorensen dán zeneszerző kapta, harmadik helyen Oláh Patrik Gergő végzett.

“A zsűri különdíját az Ausztriában élő Otto Wanke érdemelte ki”

– mondta el Maros Miklós zeneszerző, a zsűri elnöke a keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

Az első helyezett 3 000 euró, vagyis mintegy 906 000 forint, a második 2 000 euró, a harmadik helyezett 1000 euró díjazásban részesül, a különdíjast szintén ezer euróval jutalmazzák – közölte Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere. Emlékeztetett, hogy a zsűri elnöke Maros Miklós zeneszerző, tagjai Fekete Gyula zeneszerző, Kovács Sándor zenetörténész, zenekritikus, Mácsai János zenetörténész, zenekritikus és Tornyai Péter zeneszerző, kamarazenész volt.

A második alkalommal meghirdetett zeneszerzőversenyre olyan új, eddig nem előadott 7-12 perces önálló zeneművel lehetett nevezni, amely Beethoven hegedűre és zongorára írt F-dúr “Tavaszi” szonátájának egy felismerhető motívumára épül. A zeneszerzőverseny gáláján Balog József és Rácz József adják elő a nyertes műveket a Zenetudományi Intézetben.

“A 20. Beethoven Budán Fesztivál nyolc helyszínén április 30. és május 7. között 18 koncert várja az érdeklődőket”

– ismertette a részleteket a főszervező. Beczner Barbara az idei fesztivál újdonságaként említette a balett műfaj beemelését a programba, hiszen a Várkert Bazárban május 5-én a Győri Balett és a Nemzeti Táncszínház Beethoven VII. szimfóniájára, valamint Kodály Zoltán műveire alkotott produkcióját tekintheti meg a közönség.

A fesztivál a Szalonszimfóniák sorozat első koncertjével kezdődik április 30-án a Budavári Városházán. A kamarazenészek négy koncerten a legváltozatosabb felállásokban és hangszerelésben mutatják be Beethoven kilenc szimfóniáját. A Budavári Városházán Alon Sariel és Michael Tsalka izraeli vendégművészek előadásában Beethoven ritkán hallható, mandolinra és fortepianóra írt művei szólalnak meg, a Krisztus az olajfák hegyén című oratórium a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és Purcell Kórus hangversenyén hangzik el a Krisztinavárosi Plébániatempolmban.

Balázs János zongoraművész és a Budafoki Dohnányi Zenekar közösen lép fel a MOM Kulturális Központban, a Hagyományok Házában Balázs Fecó és Benkő László ad koncertet Szakcsi Lakatos Béla közreműködésével. A gyerekeknek Eckhardt Gábor zongoraművész mesél Beethovenről a Jókai Anna Szalonban.

Idén is bemutatkoznak ifjú tehetségek a komolyzenei programsorozaton, május 4-én Persányi Zsófia és Gaál Eszter szólaltatják meg Beethoven dallamait, este pedig Király Csaba és Szilasi Alex a legnépszerűbb Beethoven-művek témáit gondolják tovább a Budavári Városházán. Malcolm Bilson fortepianón játszik a De la Motte-Beer palotában, Szabó Balázs orgonaművész physharmonikán ad elő Beethoven-átiratokat a De la Motte-Beer palotában. Fülei Balázs zongoraestjén Beethoven kései zongoraszonátái hangzanak el a Hagyományok Házában, a fesztivál zárónapján a Budai Zeneszalonban Szilasi Alex és Kovács Sándor járják körbe Beethoven és az improvizáció témakörét. A fesztivál Beethoven 1800. május 7-i budai fellépésének évfordulóján emlékhangversennyel zárul a felújított Várszínházban, ahol Baráti Kristóf hegedűművész és Berecz Mihály zongoraművész lép színpadra.

Kapcsolódó cikkek