fotó: pixabay.com

Egy magyar egyetemista nyerte a rangos zeneszerző versenyt

Egy magyar egyetemista nyerte a rangos zeneszerző versenyt

Drumul Dracului című művével Dobos Dániel nyerte a Bartók Világverseny és Fesztivál zeneszerzői fordulóját. A győztes művet több mint kétszáz szerző darabja közül választotta ki a rangos zsűri.

A klasszikus zene egyfajta rétegzene, mégis egyre többen komponálnak darabokat, külföldön is, itthon is egyre több a zeneszerző – hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. Dobos Dániel, a Bartók Világverseny és Fesztivál zeneszerzői fordulójának győztese elmondta: a cím – Drumul Dracului – jelentése az ördög útja. Azért választotta ezt a címet, mert zongoradarabjának tartalmához, gondolatvilágához kiválóan illik. Mint mondta, egy moldvai táncdallamról van szó, amely fokozatosan gyorsul fel és vadul meg. Ahogy zongoradarabja is, amely a legfinomabb, legkisebb dolgokból épül fel fokozatosan a végéig. A mű kadenciaszerű, gyors, heves lezárással fejeződik be, mintha jönne a szél és ördögi kacajjal becsapná az ajtót. Mint mondta, elég nehéz zongoradarabról van szó. Elmondta,

a versenykiírásban öt és hat perc közötti művek írására kérték fel a zeneszerzőket.

“Jó, hogy ilyen kereteket kapunk, mert néha nehezebb egy zeneművet úgy megkomponálni, ha azt mondják, hogy csináljunk, amit szeretnénk”

– tette hozzá.

A Zeneakadémia II. éves zeneszerzés mesterszakos hallgatója további terveiről elmondta: mindenféleképpen szeretne tovább foglalkozni zeneszerzéssel. Mint mondta, tanára, Bella Máté hagyja, hogy a saját útján járjon, nem mondja meg hogy mit írjon, hanem olyan dolgokra hívja fel a figyelmét, amit belső szemlélőként nem biztos, hogy észre vesz. Egyfajta külső kontrollt jelen számára, ezáltal segíti, hogy minél minőségibb legyen a munka.

A versenyen II. helyen Szang Un Kang dél-koreai komponista zongoradarabja végzett, a III. helyezettnek járó díjat pedig egy dél-koreai és egy magyar pályázó, Dongryul Lee és Stark János Mátyás érdemelte ki.

Több mint kétszáz, a kiírásnak megfelelően 40 év alatti komponista írt darabot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem által meghirdetett Bartók Verseny 2018-es zeneszerzés fordulójára. A 25 magyar jelentkezővel együtt 53 országból összesen 214 pályamű, 5-6 perces szóló zongoradarab érkezett a pályázatra.

A legtöbb jelentkező olasz, amerikai vagy dél-koreai volt, de neveztek darabot Üzbegisztánból, Mexikóból és Iránból is.

A Thomas Adés brit zeneszerző, zongoraművész, karmester által vezetett nemzetközi zsűri tagja volt Unszuk Csin zeneszerző, Andrej Korobejnyikov zongoraművész és Fekete Gyula, a Zeneakadémia rektorhelyettese, a verseny művészeti vezetője. A díjakat vasárnap adták át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Kapcsolódó cikkek