Hans Temple: Munkácsy Mihály portréje (részlet), A festőművész a Krisztus Pilátus előtt című festményén dolgozik, (1887)

Életre kell egy magyar géniusz története

Életre kell egy magyar géniusz története

Több mint 10 méter széles kivetítőn mutatja be Munkácsy Mihály életútját Egy géniusz története címmel a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum a megyei jogú város központjában, a Szent István téren május elsején.

Andó György,a múzeum igazgatja arról beszélt, hogy az intézmény, valamint a város többi kulturális intézményeiés az önkormányzat rendezvénysorozattal emlékezik meg a festőművész születésének 175. évfordulójáról. Ennek keretében kerül sor a 47 perces bemutatóra, amelyre 21 órától kerül sor. A vezető hozzátette, a már korábban bemutatott produkció újszerű megközelítésekkel tekinti át a mester életútját. Az igazgató emlékeztetett arra, hogy Munkácsy fiatalkori, asztalos inas éveit Békéscsabán töltötte.

Gyarmati Gabriella, a múzeum művészettörténésze, a Békéscsabai Médiacentrummal közösen elkészített projekt egyik alkotója arról beszélt,

hogy a békéscsabai múzeum feladata és kötelessége, hogy a névadó mester – még életében kialakult – kultuszát országos és nemzetközi szinten is ápolja.

Teszi ezt azzal az elkötelezett szándékkal, hogy megvalósuljon a festő életművének mind teljesebb, új megközelítési szempontokat érvényesítő feldolgozása.

“Munkácsy Mihály neve már összeforrt Békéscsabával”

– mondta.

A virtuális kiállításról szólva kiemelte, hogy Munkácsy életútját már számtalan könyv és film feldolgozta, illetve a békéscsabai múzeum is sokat tett a művész munkásságának a megismertetéséért. Most azonban kilépnek az intézmény falai közül és a város főterén mutatják be a nagyközönségnek a mester rendkívül érdekes és izgalmas élettörténetét.

fotó: pixabay.com

A május elsejére tervezett produkció monitorjának középső harmadában bemutatják Munkácsy életútját, de a jobb és bal oldalon ezzel párhuzamosan megemlékeznek arról is, hogy mi történt akkoriban a világban, milyen eszmények, gondolatok születtek, amikor egy-egy Munkácsy-kép elkészült.

A cél, hogy a művész életművét élményszerűen, a fiatalok kommunikációs szokásaihoz is igazodóan tudják átadni a közönségnek

Andó György arról is beszélt, hogy a Munkácsy múzeum 15 eredeti képet őriz. Tíz közülük saját tulajdon, míg öt a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményét gyarapítja.
A békéscsabai múzeum ugyanakkor 576 Munkácsy relikviával is rendelkezik, amelyek többsége a festőművész személyes tárgyai, így az intézmény birtokolja a világ legnagyobb, Munkácsyhoz kapcsolódó gyűjteményét. Az igazgató arról is tájékoztatott, hogy a békéscsabai bemutatót követően azt tervezik, hogy a virtuális kiállítást Békés megye több városában, a máshol megrendezendő Munkácsy-kiállításokon, sőt a fővárosban is bemutatják. A 175. évfordulóval kapcsolatban bejelentette, hogy az év végére elkészül a múzeumban az új, Munkácsy életművét bemutató állandó kiállítás is.

Kapcsolódó cikkek