A labdarúgás művészete

Grosics Gyula elkapja a labdát

A kiállítás anyaga másfél futballpályányi hosszúságú falon tekinthető meg, amelyen közel ötven négyzetméternyi fotófelületet csodálhatnak meg a látogatók.     

“Örülök annak, hogy a fotókon a korabeli világsztárok mellett olyan labdarúgók is láthatóak, akik nevét ma már kevesebben ismerik. Ez a kiállítás talán kicsit az ő újrafelfedezésüket is jelentheti” – mondta nyitóbeszédében Fenyvesi Máté, a Ferencváros legendás balszélsője. A szervezők az 1975-ben elhunyt sportfotós, Kozák Lajos hagyatékából, 1500 képkockából kiválogatott mintegy hetven képet állítanak ki. A művész fényképei nagy részét a Sportmúzeumra hagyta, ám két dobozt a lányaira, s ez utóbbiakból kerültek elő az értékes filmtekercsek: Kozák Lajos fázisfotói tanulmányszerűen, nagyon részletesen örökítették meg az Aranycsapat, illetve a kor más híres futballistáinak mozdulatait, trükkjeit.

A képeken mozdulatról mozdulatra látható például Puskás Ferenc ballábas külső csűdrúgása, Kocsis Sándor fejesei, illetve ollózása, Hidegkuti Nándor cselei vagy Grosics Gyula védései. A modern technikának köszönhetően a képsorokból full HD minőségű videók és szuperlassított kisfilmek is készültek, melyek szintén láthatóak a kiállításon.

Kapcsolódó cikkek