forrás: pixabay.com

A világ legjobb karmesterét keresik Szegeden

A világ legjobb karmesterét keresik Szegeden

Száz dirigens mutatkozik be a Fricsay Ferenc Nemzetközi Karmesterversenyen, amely vasárnap kezdődik Szegeden. Ezt mondta Gyüdi Sándor, a megmérettetésen közreműködő Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója.

A verseny fontos célja a világban még mindig az egyik legismertebb magyar karmester, Fricsay Ferenc emlékének megőrzése – mondta az igazgató. Úgy fogalmazott, Fricsay Ferencnek nincs akkora kultusza Magyarországon és Szegeden, mint amit megérdemelne, ennek elsősorban az lehet az oka, hogy 1948-ban Svájcban telepedett le.

Fricsay Ferenc Berlinben és Münchenben, valamint Houstonban volt operaházak főzeneigazgatója, valamint zenekarok vezető karmestere, emellett az első sokat utazó, vendégszereplő dirigensek közé tartozott.

A Deutsche Grampohon lemezcég első számú karmestereként hatalmas repertoárt rögzített, felvételei ma is kaphatok, noha betegsége miatt 1961-ben felhagyott a dirigálással – közölte Gyüdi Sándor. Hozzátette: 1934-44-ig Szegeden dolgozott katonakarmesterként, a színház, a szabadtéri játékok és a Szegedi Filharmonikus Egyesület – a mai Szegedi Szimfonikus Zenekar – dirigense volt.

A karmesterversenyre – melyet a svájci Concert@Media szervez – több mint ötszázan neveztek, akik közül a beküldött videófelvételek alapján száz jelentkezőt választott ki a zsűri.

Valamennyi lakott kontinensről érkeznek karmesterek, köztük sok női dirigens. Az indulók mintegy húsz darabból, jellemzően szimfóniatételek, nyitányok közül jelölhették meg azokat, melyeket a szimfonikus zenekarral előadnak a verseny négy fordulójában. A továbbjutókat a Vaszilij Petrenko, a londoni Royal Philharmonic Orchestra zeneigazgatója vezette zsűri választja ki. A szeptember 10-én este, a Szegedi Nemzeti Színházban rendezett döntőn négyen dirigálnak majd, ekkor már a zsűri mellett a zenekar koncertmestere is részt vesz a végső győztesről szóló tanácskozáson.

A verseny első három helyezettje vendégkarmesterként kap meghívásokat európai zenekarok koncertjeire.

Az első három forduló – a szegedi Korzó Zeneházban rendezett – programját a verseny honlapján (fricsaycompetition.com) követhetik az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek