Mindegy Kulturális Társulás: nem mindegy, ha mindenki egy

Mindegy Kulturális Társulás: nem mindegy, ha mindenki egy

A társulás 2017-es megalakulása óta politikai és pénzügyi befolyásoltságoktól mentesen működik, az alkotásai pedig rendhagyó módon és impulzívan adja át mondanivalóját minden korosztály számára. A művészi tartalmakat többek között Csuja Imre, Vass Gábor, Buhály József, Körtvélyessy Zsolt, Galler András “Indián” és Dolmány Attila közreműködése is erősítette. A Mindegy Kulturális Társulás alapítójával Kotány Bencével, producerével Kurucz Hangával és művészeti vezetőjével Anga K Istvánnal Tóth Brigitta beszélgetett.

-Mi a háttértörténete a legújabb rövidfilmeteknek, aminek a címe “GT – Globális Tetris?”

– Fontosnak tartjuk a társadalmi jelenségekhez és történésekhez való naprakész helyzetjelentéseket, de minket is megdöbbentett az, hogy a 2019. decemberében megírt szöveg- és forgatókönyvünk, ami egy fiktív jelen és jövőképet vetített elő, az 2020. március 15-ére, a rövidfilm közzététele napjára valósággá vált. A filmben megjelenő köhögés, amiből immungyengülésre, tüdőbetegségre gondolhatunk, és a vírusvideók feltöltésének láncreakciója, a koronavírus kirobbanásának, terjedésének és esetleges következményeinek metaforája lett. A kisfilmben az általunk kreált jelen és jövő kísértetiesen hasonlít ahhoz a kialakult súlyos krízishez, ami napjainkban rendkívüli módon sújtja az emberiséget.

A következő linken érhető el a GT – Globális Tetris rövidfilm:

– A társulás tagjai mind valamilyen művészeti ágban dolgoztak és dolgoznak jelenleg is. Hogyan jött a Társulás megalapításának ötlete?

– Erre a kérdésre az egyik saját idézetünkkel is válaszolhatnánk:

„Egyenként, egymástól elszigetelve képtelenek vagyunk számos dolgot létrehozni, amit egymással összefogva játszi könnyedséggel valóra tudunk váltani.”

A megalapítás ötlete abból fakadt, hogy olyan embereket hozzunk össze -kortól, nemtől, etnikai és vallási hovatartozástól függetlenül- a közös együttműködések céljából, akik átlagon felüli hivatástudattal rendelkeznek, vagy a lealacsonyító megalkuvásra képtelenek, így nem tudnak, vagy nem akarnak elhelyezkedni a szakmájukban.

Különféle elméleti és gyakorlati munkafolyamatokhoz nemcsak színházi, filmes, komoly- és könnyűzenei, képzőművészeti szakember, mint például színész, operaénekes, karmester, festőművész, kliprendező, fotóművész, költő, író, modell, grafikus, divattervező tesz hozzá önálló gondolataival és kreatív ötleteivel, hanem a „civil” élet résztvevői is, akik között van egészségügyi dolgozó, belsőépítész, irodai asszisztens, úszóoktató, borász, tanár, hegesztő, vendéglátós, szakács is.

A következő linken érhető el a Megalkuvók – Opportunists rövidfilm:

Megalkuvók – Opportunists // Függőségi Program 2. rész

Megalkuvók – Opportunists // Függőségi Program 2. részKultúrsokkolóA fogyasztói társadalom kapcsolata a szeméttel, környezet- és kultúr szennyezéssel.

Közzétette: Mindegy Kulturális Társulás – 2019. november 25., hétfő

– Független társulás vagytok, ami napjainkban nem könnyű és nem is népszerű szerepkör. Hogyan birkóztok meg ennek nehézségeivel?

– Kitartó munkával és törhetetlen akaraterővel. Mi a szó szoros értelmében független társulás vagyunk, akik politikai és pénzügyi befolyásoltságoktól mentesen, önállóan és szabadon alkotunk.

– Az egyik legnézettebb kisfilmetek az „Örökké,.;!?-Improvizált Inspirációs Vízió”, Csuja Imre főszereplésével, amely során a dohányzás ártalmasságát humoros formában dolgoztátok fel, és ezzel Függőségi Programot, rövidfilm sorozatot is indítottatok. Feladatotoknak érzitek a testi egészséget érintő problémákkal is foglalkozni?

– “Ép testben ép lélek”. Az egészséges életvezetésre való figyelemfelkeltés nemcsak az egészségügyi dolgozók feladata, hanem a művészeké is, a helyes értékrend és normarendszer erősítése, megvédése mellett.

A következő linken érhető el az Örökké,.;!?-Improvizált Inspirációs Vízió rövidfilm:

-Kaphatunk egy kis ízelítőt a Társulás várható produkcióiról?

– A kialakult helyzet miatt a mi munkafolyamataink is lelassultak és korlátozódtak, de a körülményekhez alkalmazkodva próbálunk folyamatosan dolgozni mozgó- és fotóanyagokon, így például GT rövidfilmünk folytatása már vágóasztalunkon van.

Interjúim állandóvá vált részeként arra kérem „áldozataimat”, hogy szavakat tegyenek fontossági sorrendbe, így a Társulást is erre kértem.

Pénz, siker, elismerés, alázat, művészet, bizalom

A Társulás sorrendje:

Bizalom, művészet, alázat, elismerés, siker, pénz

Kapcsolódó cikkek