Ismerje meg A reménység oszlopát

Pünkösd hétfőn hallható az 1938-ban Magyarországon rendezett Eucharisztikus Világkongresszus jelentőségéről készült, A reménység oszlopa című rádiójáték első része a Kossuth Rádióban. Ez hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki adásában.

“Az egymást követő napokon elhangzó 10 részes rádiójáték személyes emberi sorsokon keresztül mutatja be az 1938-ban történt eseményeket, amelyek hatására Magyarország visszakerült a világtérképre”

– mondta el Zsuffa Tünde író a műsorban, kiemelve: nem száraz dokumentumanyagot tár a hallgatók elé. A rádiójáték két idős ember, Lotti néni és öccse, Márton atya nosztalgikus élményeit örökíti meg, akik gyermekként vettek részt az 1938-as eseményen. Emlékeiket, érzéseiket, gondolataikat Lotti néni 16 éves dédunokájával, Lilivel osztják meg.

Lotti nénit Molnár Piroska, Márton atyát Papp János, Eugenio Pacelli bíborost Pindroch Csaba, Serédi Jusztinián bíborost Vida Péter, Lilit Pindroch Mira alakítja.

Az 1938-as év az utolsó békeév volt Magyarországon, egy évvel később kitört a II. világháború, a történet kiindulópontja pedig 1938 májusának 5 napja – mondta az író, felidézve: a világkongresszus zárónapján zuhogott az eső, de nem oszlott a tömeg, térden állva imádkoztak. Eugenio Pacelli bíborost ez meghatotta, ott zárta szívébe a magyar népet, majd másnap megkérte Horthyt, hadd menjen el a budai Várba megnézni a Szent Koronát. Letérdelt előtte, ezzel fejezte ki a magyar nép iránti tiszteletét és szeretetét. Mindez azért fontos, mert Pacelli egy évre rá XII. Pius néven pápa lett és mindig kiállt Magyarországért.

Zsuffa Tünde kiemelte, azt szerette volna bizonyítani a rádiójátékkal, hogy mindegy, hány évesek vagyunk, ha leülünk beszélgetni, a közös nyelv közös cselekvéshez, majd közös emlékezéshez vezet.

Elmondta azt is, hogy már dolgozik a rádiójáték folytatásán, amelyben Pindroch Csaba XII. Pius pápa szerepét alakítja majd. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust eredetileg 2020 szeptemberében rendezték volna meg Budapesten, a koronavírus-járvány miatt azonban elhalasztották és idén szeptember 5. és 12. között tartják meg. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek is szerepelnek. A rendezvény záró szentmiséjén Ferenc pápa is részt vesz.

Kapcsolódó cikkek