a székely zászló egy dunaszerdahelyi épületen, fotó: pixabay.com

Közösségi házat hozott létre a Hőgyészi Székely Kör

Közösségi házat hozott létre a Hőgyészi Székely Kör

Itt történeti és néprajzi kiállítást is bemutat a 25 éve alakult egyesület.

“A Székely ház a település központjában álló, 250 éves épületben kapott helyet, amelyet az egyesület 2018-ban vásárolt meg a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával”

– mondta Csöglei Istvánné, a székely kör elnöke.

A csaknem 200 négyzetméteres házban közösségi teret, táncpróbatermet, kiállító helyiséget, viseletraktárat alakítottak ki.

A ház április 22-én tartandó avatásán két kiállítás nyílik. Az épület folyosóján az Emelt fővel című tárlat – amelynek anyaga néprajzi táborok gyűjtéséből származik -, a bukovinai székelyek történetét ismerteti majd a madéfalvi veszedelemtől a népcsoport 1944-es hazatéréséig. Külön helyiségben tárják a közönség elé az egyesület tárgygyűjteményét, javarészt eredeti viseleteket, bútorokat – vetett ágyat, bölcsőt -, valamint a hőgyészi székelyektől származó fotókat, hazatelepítő, honosító okiratokat. A Székely ház egyik melléképületében használati tárgyakat állítanak ki.

Az elnök elmondta, a Hőgyészi Székely Kört 1998-ban alapították, jelenleg 52 tagja van. Az egyesület keretében működő, ötventagú Bokréta táncegyüttes többek között a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség díját is elnyerte bukovinai koreográfiáival.

A bukovinai székelyeket 1941-ben magyar-román egyezmény alapján telepítették le a Bácskában, ahonnan 1944-ben menekültek Magyarországra. 1945-ben – részben a kitelepített németség helyén – Tolnában, Baranyában és Bács-Kiskunban találtak új otthonra. Hőgyészen mintegy 90 székely család települt le.

Kapcsolódó cikkek