a világot jelentő deszkák, forrás: pixabay.com

Két premierre készül az Örkény Színház áprilisban

Két premierre készül az Örkény Színház áprilisban

A várományos című darabot Ascher Tamás rendezi a nagyszínpadon, a Hat medúza egy tepsiben című művet a szerző, Fekete Ádám állítja színpadra a stúdióban.

“A várományos című darabot, Jean-Luc Lagarce francia drámaíró vígjátékát Magyarországon először láthatja a közönség Ascher Tamás rendezésében, április 22-i bemutatóval”

– áll a színház közleményében.

A darab története szerint egy vidéki kulturális intézményben leváltják az igazgatót: épp a régi igazgató búcsúztatása és az új igazgató beiktatása zajlik. Itt van a minisztérium képviselője, a helyi önkormányzat kulturális felelőse, a régi igazgató és kirúgástól rettegő munkatársai, és itt van az új, fiatal igazgató is, egy baráttal, kinek szerepe még homályos. Az igazgatótanács tehetetlenül követi az eseményeket, jóváhagyásukat senki sem kéri. Furcsa módon szinte mindenkit elkísér a házastársa is a ceremóniára, és lassan rájövünk, hogy ez a közpénzből működő intézmény valójában egy családi vállalkozás, aminek felkavart állóvizét magánéleti viharok is fodrozzák – áll a darab ismertetőjében.

Jean-Luc Lagarce vígjátéka kórusmű tizenhét hangra.

A tizenhét színész majdnem folyamatosan jelen van a színpadon, és ahogy Csehovnál, itt is a látszólag eseménytelen felszín alatt zajlanak az igazi konfliktusok. Egy elszólás, egy elharapott félmondat, néhány közhely vagy cinikus megjegyzés okozza a kirobbanó válságot, amelynek banalitása nevetséges és sírnivaló – olvasható a darab ismertetőjében. A premiere előtt, március 23-án, 18 órától olvasópróba-demó keretében a nézők beszélgethetnek az alkotókkal, megismerkedhetnek a díszlet- és látványtervekkel, április 8-án, 10 órától pedig nyílt próba formájában betekintést nyerhetnek a színpadi munka folyamataiba. A darabot Bognár Róbert fordította, a szereplők között van Gyabronka József, Für Anikó, Józsa Bettina, Dóra Béla, Vajda Milán, Szandtner Anna, Tenki Réka, Novkov Máté, Patkós Márton, Friedenthal Zoltán, Takács Nóra Diána, Ficza István, Gálffi László, Baksa Imre, Csákányi Eszter, Csuja Imre és Felhőfi-Kiss László. A díszlet Giliga Ilka munkája.

A Hat medúza egy tepsiben című művet a szerző, Fekete Ádám dramaturg, színész, rendező állítja színpadra. A “szatírpassiónak” aposztrofált darab bemutatóját április 20-án tartják az Örkény Stúdióban.

A darab középpontjában egy gerincferdült influenszer áll, aki épp könyvet ír, stand-uposként is dolgozik, és nem tud zöld ágra vergődni alkoholista apjával. Titkos szerelmi viszonyt folytat barátjának menyasszonyával, bár végleg el akarnak búcsúzni, mégsem képesek elszakadni egymástól. Amikor kiderül, hogy a lány gyermeket vár, elképzelik, milyen is lesz majd meg nem született gyermekük, ám a realitás ezúttal is a képzelet útjába áll – olvasható a darab ismertetőjében. Mint írják, Fekete Ádám színdarabjai javarészt személyes élményekből táplálkoznak, műveit fekete humor, éles önreflexió, és a szokatlan időkezelés jellemzi.

“A Hat medúza egy tepsiben egy felelősségébe belezavarodó férfi története, alámerülés egy minket folyamatosan követő pillantás paralizáló őrületébe”

– írják a darabról.

Az április 20-ai bemutatót megelőzően, március 11-én, 15 órától olvasópróba-demó keretében a nézők találkozhatnak az alkotókkal, április 12-én, 19 órától pedig nyílt próba formájában betekintést nyerhetnek a színpadi munka folyamataiba. A darabot Borsi-Balogh Máté, Nagy Zsolt, Kókai Tünde, Bajomi Nagy György, Jéger Zsombor és Csehi Rebeka játssza, a díszletet Molnár Anna, a jelmezt Szabados Luca tervezte.

Kapcsolódó cikkek