illusztráció, fotó: pixabay.com

Két online színházi előadás is látható a hétvégén

Két online színházi előadás is látható a hétvégén

Az online térben jelentkezik programokkal az Artus: december 12-én, szombaton és 13-án, vasárnap is kínálnak produkciókat Youtube-csatornájukon.

“December 12-én 20 órától Jobbágy Bernadett a Tökéletes Hely című produkcióját láthatja a közönség az Artus a Youtube-csatornáján, az Arccal a halnak elnevezésű újgenerációs sorozatukban, majd azt követően egy Zoom-beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők az alkotókkal”

– olvasható a szervezők közleményében.

Azt írják, az előadás játszik a színházi tér és a filmtér lehetőségeivel, a 2D és 3D közti átjárással. A közleményben Goda Gábort, az Artus alapítóját, művészeti vezetőjét idézik, aki Jobbágy Bernadettről szólva kiemelte: pörgős és mégis elmélyült, izgalmas személyiség, nyitott gondolkodásmód, szerteágazó érdeklődés és tudás jellemzi, előadóművészet, képzőművészet, film és zene, mind jelen van munkáiban.

Az online látható produkció alkotói között van Jobbágy Bernadett mellett Kiss Rebeka Petra, Tóth Szabolcs és Borbély Viktor. December 13-án 20 órától a Dorota zenekar videópremierjét, az Artusban felvett különleges zenei anyagot láthatja a közönség, Artus revisited címmel.

A Dorotát 2009-ben alapította Somló Dávid, Makkai Dániel és Porteleki Áron. A zenekar első pár évében az art-rock és improvizatív koncertjeiről híresült el, amelyet első albumuk is fémjelez (Dorota: untitled, 2011). FRIK nevű háromlemezes, multimédiás kiadványukkal később a budapesti experimentális szcéna egyik legizgalmasabb alkotóivá váltak – áll a közleményben. Mint írják, Solar The Monk címmel jelent meg tavaly ősszel legutóbbi lemezük, amelynek középpontjában a szerzetesség metaforája áll. A Solar The Monk vissza- és elvonulás, reflektálás, új utak és létezési formák keresése egy vesztébe rohanó világban. A korábbi szerzemények szabad improvizáció felől jövő gyakorlatai után a Dorota új lemezén nyers és erőteljes punk-rock hangzások keverednek szúfi, berber, mongol, buddhista hatásokkal és a transzállapothoz közelítő zenei formákkal.

A zenekart már a lemez rögzítése közben is elkezdte foglalkoztatni, hogy hogyan lehetne a számokat közösségi zenélés formájában és akusztikus hangszerekkel lehozni.

2020-as rövid turnéjukon többször szakították meg koncertjeiket akusztikus improvizációkkal a közönség közé beállva, együtt táncolva velük. Ezeket a tapasztalatokat, inspirációkat felhasználva vetették be magukat egy napra az Artus színháztermébe, hogy ott egy új felfogásban kísérletezzenek a számaikkal. A Dorota ez alkalommal öt vendégzenésszel kiegészülve, akusztikus megközelítésben rögzítette négy számát.

Kapcsolódó cikkek