Gyönyörű helyszínen ünneplik a magyar lírát a miskolciak

Gyönyörű helyszínen ünneplik a magyar lírát a miskolciak

Lillafüreden, József Attila Óda című versének születési helyén köszöntik idén is a magyar költészet napját a versolvasó miskolciakat, ahova idén először verses kisvonat is indul.

A programot szervező II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Prokai Margit elmondta, régi tervük vált valóra azzal, hogy sikerült “megnyerni” kezdeményezésükhöz az Északerdő Zrt.-t, és a társaság által üzemeltetett erdei vasút kisvonatával, különjáratával mehetnek Lillafüredre az érdeklődők.

Emlékeztetett arra, hogy 1933 júniusában József Attila is ezzel a vonattal érkezett a Lillafüredre, ahol Óda című versének ihletőjére, gyönyörű asszonyra és tájra talált. A vonattal most mások mellett költők, írók – Csorba Piroska, Fecske Csaba, Üveges Tamás, Zemlényi Attila – is utaznak.

A városi ünnepség az Óda-táblánál április 11-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor kezdődik, ünnepi beszédet Turczi István József Attila- és Babérkoszorú díjas költő, műfordító mond, az Ódát Farkas Dávid, a városi ’56-os versmondó verseny győztese, a MSZC Bláthy Ottó Szakgimnázium tanulója adja elő.

Arról is beszélt, hogy a könyvtár – szintén hagyományosan – már Szabó Lőrinc születésnapjától, március 31-étől hangolódik programjaival a költészet napjára.

1964-től minden évben április 11-én, József Attila (1905-1937) születésnapján tartják Magyarországon a költészet napját. Ugyanezen a napon született 1900-ban a magyar irodalom egy másik kiemelkedő alakja, Márai Sándor is.

Kapcsolódó cikkek