Debrecenben rendezik a gyermekszínjátszó fesztivált

Debrecenben rendezik a gyermekszínjátszó fesztivált

Pénteken kezdődik Debrecenben a 27. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál, amelyen összesen 31 hazai és határon túli csoport lép fel. Ezt közölték a szervezők az MTI-vel csütörtökön.

A háromnapos eseménynek, amelynek főszervezője a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház ad otthont. 

A fesztiválra érkeznek gyermekszínjátszók a Felvidékről, Erdélyből, Muravidékről és Vajdaságból is. Mindegyik csoport egy-egy darabot ad elő, láthatja például a közönség a Lázár Ervin művéből készült Szegény Dzsoni és Árnika dramatizált változatát, Andersen Rút kiskacsa című meséjének, Kormos István A kevély kiskakas című művének feldolgozását, de Arany János balladája, az Ágnes asszony is új megközelítésben kerül színpadra. 

Az előadásokhoz kapcsolódó szakmai beszélgetések vezetésére a szervezők rangos színházi szakembereket kértek fel. A debreceni Vojtina Bábszínház igazgatója, Asbóth Anikó, Lukovszki Judit egyetemi docens, a debreceni egyetemi színház rendezője és Uray Péter koreográfus, a Kaposvári Egyetem művésztanára látja majd el hasznos észrevételekkel a résztvevő csoportok vezetőit.

Az előadások mellett a gyermekszínjátszó csoportok június 8-án este a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon közösségi játékokon vehetnek részt, majd megtekinthetik a Vojtina Bábszínház A só című előadását, utána pedig részt vehetnek a Hajdú Táncegyüttes táncházán. Június 9-én a nagyobbakat Bad Habit koncertre várják az Ifjúsági Házba, a kisebbeket pedig zenés-táncos-játékos programra invitálják a Hajdú Táncegyüttes székházába. Június 10-én nagy közösségi játék várja a fesztivál összes résztvevőjét a belvárosban, a Kossuth téren, de villámcsődületekkel, flashmobokkal a fesztivál mindhárom napján feltűnnek majd a csoportok a város különböző pontjain.

A találkozó kísérő eseményeként június 8-án Társművészetek – határátlépések címmel műhelykonferenciát tartanak az összművészet jegyében a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban, a Déri Múzeumban, a Vojtina Bábszínházban és az Arany János óvodában. 

Kapcsolódó cikkek