Megújul a Kiskakas animációs filmfesztivál

Megújult formában, a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál csapatának szervezésében tér vissza a Kiskakas animációs filmfesztivál, amelyet ezentúl a korábbiaknál nagyobb szabású eseményként Friss Kakas Animációs Filmnapok néven tartanak, első alkalommal április 22. és 24. között a budapesti Toldi moziban.

“A háromnapos fesztivál gerincét továbbra is az elmúlt években a MOME kreatív műhelyében készült diplomafilmek premiervetítései adják, a programban szerepelnek az animációs képzéssel foglalkozó külföldi egyetemek legjobb diplomafilmjei, valamint neves fesztiválok válogatásai”

– tájékoztatták a szervezők.

Az első Friss Kakason a korább fesztivál hagyományaihoz hűen a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2020-ban és 2021-ben készült diplomafilm-premierjeit láthatja a közönség.

Négy olyan alkotás is szerepel a programban, amelyek az egyik legrangosabb nemzetközi animációs seregszemlére, az Annecy Nemzetközi Filmfesztiválra kaptak meghívást. Kádár Melinda diplomamunkája, A forrás és a torony 2020-ban szállt versenybe, Mostoha Marcell Avant című kisfilmje tavaly kapott díjat Annecy-ban, Hárshegyi Vivien Felhők felett, valamint Fábián Nikolett Nyugvó köd című diplomafilmje pedig az idei mustrán mutatkozik majd be a nemzetközi közönségnek.

Filmválogatással emlékeznek a 2020-ban elhunyt animációs rendezőre és tanárra, Richly Zsoltra. Történeti visszatekintésként a MOME mára klasszikussá érett alkotásait is újra meg lehet nézni, de a gyerekeknek szóló animációk is szerepelnek a műsorban.

Ezeken kívül több díjnyertes alkotást is láthat a közönség: Darabos Éva Pá kis panelom! című filmje az ottawai és barcelonai filmfesztiválon kapott díjakat, látható lesz Szakály Réka Anna Reduction című, Szarajevóban és Bukarestben is versenyzett MOME-diplomafilmje és a Helfer című alkotás, amelyért Szöllősi Anna a legjobb animációs filmért járó elismerést vihette haza a Hong Kong Art House Filmfesztiválról. A MOME Anim Klassz vetítéssorozatban olyan korábbi sikereket láthat újra a közönség, mint az Oscar-shortlistes Symphony No. 42 (Bucsi Réka), a Cannes-ban Cinéfondation-díjat elnyert A nyalintás nesze (Andrasev Nadja) vagy a több mint 300 fesztiválon vetített, összesen mintegy 120 elismerést begyűjtő Nyuszi és őz (Vácz Péter).

Kapcsolódó cikkek