Novák Emil: erős filmtermésből válogat az idei szemle

Novák Emil: erős filmtermésből válogat az idei szemle

A Magyar Mozgókép Szemle szerdától szombatig tart a Corvin moziban, ahol 59 film és alkotóik versenyeznek a Magyar Filmdíjér. Erről beszélt a Magyar Filmakadémia Egyesület elnöke.

Novák Emil hangsúlyozta: a Magyar Filmakadémia és a Nemzeti Filmintézet közös célja, hogy a magyar film újra valódi brand legyen és ismét el tudjon jutni a nézőkhöz.

“A Magyar Mozgókép Szemle a tavalyi filmtermésből válogat, az előzsűri megpróbálta a saját szempontjai szerint azt a műfajonkénti öt-tíz filmet kijelölni, amely méltó lehet a Magyar Filmdíjra”

– jegyezte meg.

A kiválasztott 59 művet nagy vásznon tekintheti meg a közönség: a televíziós forgalmazású filmeket ingyenesen, a nagyjátékfilmeket 500 forintos áron.

A szemlén versenyen kívüli alkotásokat is vetítenek és szakmai programok is színesítik a filmes esemény kínálatát.

Novák Emil felhívta a figyelmet a tévéfilmekre, amelyeknél – csakúgy, mint a játékfilmeknél – külön díjazzák a legjobb alkotást, rendezőt, forgatókönyvet, női és férfi főszereplőt, operatőrt, díszletet, zeneszerzőt, vágót, hangmestert, maszkot, illetve jelmezt.

Mindez tükrözi azt a szándékot, hogy a magyar filmtámogatási rendszer nyisson a ma divatos műfajok, például a tévéfilmek felé: a januárban indult új rendszerben immár több támogatás áll a magyar tévéfilmes alkotók rendelkezésére, akik így remélhetőleg a hatalmas nemzetközi piacon is jobban tudnak majd érvényesülni – mondta el a Magyar Filmakadémia elnöke.

Mint emlékeztetett, a Magyar Mozgókép Szemlét Szabó István Zárójelentés című új filmje nyitja, melynek főszereplője, Klaus Maria Brandauer a szemle díszvendége.

“Az egyetemes filmművészet egyik kiemelkedő színészéről van szó, aki ráadásul immár négy magyar film főszerepében volt látható. Nagy megtiszteltetés és öröm, hogy el tudott jönni, ráadásul egy olyan film kapcsán, amelyben ismét együtt dolgozott egy klasszikus nagy csapat, amely három Oscar-jelölést és ebből egy Oscar-díjat is elhozott”

– utalt Klaus Maria Brandauer, Szabó István és Koltai Lajos operatőr három korábbi, nagy sikerű filmjére, a Mephistóra, a Redl ezredesre és a Hanussenre.

A szemlén a jelölt filmek mellett az internetes világból jövő mozgóképek válogatásából, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak filmjeiből, valamint a Magyar Filmakadémia Életműdíjas alkotóitól is láthat egy-egy filmet a közönség.

Kapcsolódó cikkek